Hlavní obsah

Českou televizi nově povede Jan Souček

Aktualizováno

Novým generálním ředitelem České televize (ČT) byl ve třetím kole zvolen šéf brněnského studia ČT Jan Souček. Dostal 11 hlasů od 15členné Rady České televize. Druhý se čtyřmi hlasy skončil současný ředitel Petr Dvořák.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Souček

Článek

Souček dostal v prvním kole osm hlasů, Dvořák pět. Z dalších uchazečů o tento post získal bývalý šéf televize Prima Martin Konrád v prvním kole jeden hlas, kreativní producent v ČT Jan Štern a krizový manažer Pavel Hřídel zůstali bez hlasu. Hlas jednoho z 15 radních byl v prvním kole neplatný.

Ve druhém kole se už utkali jen Dvořák a Souček, ale ani jeden z nich nebyl zvolen. Souček dostal devět hlasů, Dvořák šest. Ke zvolení bylo ve všech případných kolech potřeba 10 hlasů.

Éra Dvořáka končí

Dlouholetého ředitele České televize Dvořáka nakonec ve volbě porazil šéf brněnského studia ČT Jan Souček. Ten mluvil ve středu před radními o tom, že nabízí třicetiletou znalost mediálního prostředí. „Nejsem přesvědčený o tom, že Česká televize potřebuje extenzivní rozvoj. Potřebuje intenzivně zapracovat na některých svých agendách, které před nás postavila doba. Změna komunikace je jeden z motivů mého případného mandátu,“ uvedl.

Souček (48) působí jako ředitel brněnského studia ČT od roku 2014. Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity (1997), poté dva roky působil i jako advokátní koncipient, většinu kariéry ale spojil s médii. V roce 1994 začínal v TV Nova, poté mezi roky 1994 a 1997 pracoval jako redaktor a moderátor brněnského Rádia Krokodýl. Má zkušenosti i z Českého rozhlasu, a to jako vedoucí brněnské redakce zpravodajství a publicistiky (1999 až 2002) a editor zpravodajství (2012 až 2014). V letech 2002 až 2007 pracoval v PR agenturách New Deal Communications (patřila později odsouzenému Marku Dalíkovi) a Transparent Communications. V České televizi začínal jako moderátor Dobrého rána z Brna (2005 až 2014), mezi roky 2007 a 2012 byl také šéfdramaturgem brněnského Centra zábavné tvorby.
zdroj: ČTK

ČT by pak podle něho měla navázat užší spolupráci s Českým rozhlasem a ČTK či posílit roli streamovací platformy iVysílání. Také by více akcentoval zahraniční tvorbu.

Poslední z trojice hlavních favoritů byl bývalý šéf televize Prima Konrád. Ten například uvedl, že je potřeba vyřešit financování veřejnoprávního média.

Podle něj se také ve zpravodajství objevuje příliš mnoho politiky, ale málo dalších témat. Prosazoval by, aby se objevovalo více zpráv ze zdravotnictví, ekonomiky či školství. „Jsou to témata, která budou lidi zajímat. Stejně jako zemědělství, tam jde spousta dotací, o kterých nikdo neví, co a jak. Je potřeba to lidem vysvětlovat,“ míní.

Nový generální ředitel ČT se ujme funkce 1. října, kdy skončí druhé funkční období Dvořákovi. Mandát je šestiletý.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Dvořák

Současný ředitel ČT Dvořák předložil na jednání radním rozvojový projekt, kterým si dle jeho slov veřejnoprávní televize udrží pozici silného, relevantního a důvěryhodného média. Poznamenal však, že jeho vize počítá s tím, že budou vyřešeny otázky financování média.

„Slyším také výhrady k fungování ČT, beru je vážně. Ať už se jedná o posílení tvorby v regionech, či posílení vztahů k mladším cílovým skupinám,“ uvedl ve středu k členům rady.

Poznamenal také, že zaznamenal i výhradu, že třetí funkční období je už příliš. „Sám jsem si takovou otázku velmi vážně položil, odpovědí je ale projekt pro úspěšnou moderní televizi. A snad potvrdí i české přísloví: Do třetice všeho dobrého a po třetí a dost,“ řekl s tím, že pokud by byl zvolen, počtvrté už kandidovat nebude.

Kandidát na ředitele ČT Jan Souček: Na kriminálky diváci slyší. Ale musíme je vysílat všichni?

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám