Hlavní obsah

Na YouTube už není zakázané popírat legitimitu amerických voleb

Washington

YouTube rozvolňuje pravidla. Na největším serveru pro sdílení videí tak už neplatí zákaz, podle kterého „uživatelé nesměli šířit nepodložená tvrzení o rozsáhlých podvodech při prezidentských volbách ve Spojených státech“. Toto pravidlo bylo zavedeno koncem roku 2020 v reakci na snahy tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa podkopat důvěru ve volby, které prohrál.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Přesné důvody, proč bylo nyní opatření zrušeno, představitelé YouTube detailněji neuvádí. Pouze konstatovali, že kdyby pravidlo o popírání legitimity amerických voleb ponechali v platnosti, mohlo by to „omezit politické projevy, aniž by se významně snížilo riziko násilí nebo jiných škod v reálném světě“.

„Přestaneme odstraňovat obsah, který propaguje nepravdivá tvrzení, že v roce 2020 a v jiných minulých volbách prezidenta v USA nastaly rozsáhlé podvody, pochybení nebo nesrovnalosti,“ oznámila obří platforma pro sdílení videí.

Změna vstoupila v platnost už na konci minulého týdne. YouTube podle zpravodajského webu Axios sdělil, že jeho pracovníci ji „pečlivě projednali“, neposkytl však podrobnosti ohledně toho, jak k danému rozhodnutí dospěli. Společnost ujistila, že pravidla o volebních dezinformacích neruší úplně a že bude dál vymáhat zákaz šíření zavádějících informací o tom, kde nebo jakým způsobem lze hlasovat.

Při blokování webů nebo blogů bude mít poslední slovo soud

Internet a PC
Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Bývalý prezident Donald Trump

Další informace o svém přístupu k nadcházejícím prezidentským volbám slibuje platforma v následujících měsících. V USA aktuálně startuje předvolební kampaň, přičemž o Bílý dům se chce v listopadu 2024 znovu ucházet i Trump. Prezident z let 2017 až 2021 nadále popírá, že v roce 2020 prohrál ve spravedlivých volbách, a průzkumy nasvědčují tomu, že většina voličů Republikánské strany se s mýtem o „zmanipulovaných volbách“ ztotožňuje.

Trump už před listopadem 2020 spekuloval o tom, že se stane obětí spiknutí spojeného s korespondenčním hlasováním, jakkoli skutečné podvody jsou podle dostupných dat v USA naprostou vzácností, ať už při korespondenční, nebo osobní volbě. Když pak republikán nedokázal mandát obhájit, odmítl porážku uznat a začal společně se svými spojenci bez důkazů označovat vítězství demokrata Joea Bidena za podvodné.

Poté, co Trumpovi příznivci 6. ledna 2021 narušili potvrzování volebního výsledku v Kongresu, velké sociální sítě končícímu prezidentovi zablokovaly účty s ohledem na riziko násilností. Provozovatelé Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTube v posledních měsících restrikce na exprezidentovy aktivity odvolali.

Twitter vypověděl EU kodex proti dezinformacím

Rozhodnutí YouTube přichází v době, kdy jsou i další velcí hráči ve světě sociálních sítí stále více liknavější při snahách o potlačování určitého obsahu, byť by mohlo jít o dezinformace. Například Twitter minulý měsíc vypověděl Evropské unii kodex pro boj proti dezinformacím. Majitel této sociální sítě Elon Musk dlouhodobě tvrdí, že na Twitteru prosazuje absolutní svobodu.

Eurokomisař pro vnitřní obchod Thierry Breton tehdy zdůraznil, že americká sociální síť se tím nevyváže ze závazků, které na evropském trhu má. „Twitter sice opouští kodex EU proti dezinformacím, který je dobrovolný, závazky však stále zůstávají,“ uvedl Breton na Twitteru a vyslal Muskovi jasný vzkaz: „Můžete utíkat, ale nemůžete se schovat.“

Eurokomisař zdůraznil, že už 25. srpna začne platit nový unijní Akt o digitálních službách (DSA), na jehož základě budou mít firmy povinnost bojovat proti dezinformacím. „A evropské orgány jsou připraveny tuto povinnost prosazovat,“ uzavřel Breton s tím, že za porušení předpisů budou firmám hrozit vysoké pokuty.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo firmy Twitter a tvář jejího majitele Elona Muska

Musk chce absolutní svobodu. Twitter vypověděl EU kodex proti dezinformacím

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám