Hlavní obsah

Česko Ukrajině poskytne cisterny pro rozvoz pitné vody i čerpadla

Aktualizováno

Po zničení Kachovské přehrady Česká republika poskytne Ukrajině cisterny pro rozvoz pitné vody, záchranné kruhy či čerpadla. Ve středu to schválila vláda, oznámil premiér Petr Fiala (ODS).

Foto: Andreea Alexandru, ČTK/AP

Český premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Ministerstvo obrany poskytne Ukrajině některé věci, které jsou pro řešení této katastrofy důležité. Jde například o nepotřebné cisterny pro rozvoz pitné vody, záchranné kruhy, čerpadla na špinavou vodu, záchranné vesty,“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády Fiala.

Zároveň zdůraznil, že bude koordinovat další pomoc z dalších resortů. Ministerstvo zahraničních věcí například už v úterý oznámilo, že šéf resortu Jan Lipavský (Piráti) schválil na pomoc Ukrajině deset milionů korun.

Po úterním protržení Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny vypukly záplavy na dolním toku řeky Dněpr. Ukrajinské úřady musely evakuovat více než 2000 osob a evidují zaplavení asi 1900 domů.

Zaplavené oblasti na UkrajiněVideo: Reuters/AP

Podle prezidenta Volodymyra Zelenského ztratí v důsledku kolapsu hráze přístup k pitné vodě statisíce lidí.

Vodní plocha přehrady od sebe momentálně odděluje ukrajinská a ruská vojska. Hráz od loňského zahájení invaze na Ukrajinu okupovali Rusové. Ze zničení vodního díla se vzájemně obviňují obě strany konfliktu.

Ať zkázu Kachovky vyšetří mezinárodní komise, navrhl Putinovi a Zelenskému Erdogan

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám