Hlavní obsah

Batman vyhrál v EU spor o ochrannou známku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Logo Batmana ve tvaru netopýra v oválu může být ochrannou známkou. Tribunál Soudního dvora Evropské unie se přiklonil na stranu patentového úřadu EU a rozhodl, že logo je dostatečně výrazné na to, aby si založilo ochrannou známku. Tribunál je druhou nejvyšší soudní instancí EU.

Foto: Profimedia.cz

Logo Batmana

Článek

Logo Batmana si před více než dvěma desetiletími zaregistrovala u Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO) firma DC Comics, která patří společnosti Warner Bros Discovery.

V roce 2019 však italská oděvní společnost Commerciale Italiana požádala úřad o zrušení ochranné známky pro oděvy a karnevalové předměty s tím, že logo postrádá rozlišovací způsobilost.

Když EUIPO žádost italské firmy zamítl, obrátila se firma na soud. Ten dal ve středu za pravdu úřadu EUIPO.

„Důkazy předložené Tribunálu nepostačují k prokázání, že ochranná známka v EU vyobrazující netopýra v oválném rámečku postrádala ke dni podání přihlášky k zápisu rozlišovací způsobilost,“ rozhodl soud.

Právě tato rozlišovací způsobilost umožňuje relevantní skupině spotřebitelů spojit si výrobky označené touto ochrannou známkou s firmou DC Comics a odlišit ji od výrobků jiných podniků.

Italská firma se ještě může odvolat k nejvyššímu unijnímu soudu, tedy k Soudnímu dvoru EU.

Pokuty padají jedna za druhou. GDPR platí už pět let

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám