Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Česká pomoc po zkáze Kachovky: Pošleme cisterny a čerpadla, oznámil premiér

Autor: ČTK, lig - 
7. června 2023
17:21

Vláda dnes schválila pomoc Ukrajině po zničení Kachovské přehrady. Ministerstvo obrany poskytne cisterny pro rozvoz pitné vody, záchranné kruhy či čerpadla na špinavou vodu, řekl po zasedání kabinetu ve Vimperku premiér Petr Fiala (ODS). Ministerstvo zahraničních věcí v úterý oznámilo, že ministr Jan Lipavský (Piráti) schválil na pomoc Ukrajině deset milionů korun.

Kachovská přehrada je jedním z největších vodních děl v Evropě, zadržovala 25krát více vody než česká orlická přehrada. Její vodní plocha od sebe momentálně odděluje ukrajinská a ruská vojska. Hráz od loňského zahájení invaze na Ukrajinu okupovali Rusové. Ze zničení vodního díla se vzájemně obviňují obě strany nejkrvavějšího evropského konfliktu od druhé světové války, který Rusko rozpoutalo vpádem svých vojsk na Ukrajinu loni v únoru.

Fiala řekl, že vláda schválila v souvislosti se zničením přehrady konkrétní pomoc. „Ministerstvo obrany poskytne Ukrajině některé věci, které jsou pro řešení této katastrofy důležité,“ uvedl. Jde například o nepotřebné cisterny pro rozvoz pitné vody, záchranné kruhy, čerpadla na špinavou vodu, záchranné vesty, doplnil. „Budeme koordinovat další pomoc z dalších resortů,“ doplnil.

Video se připravuje ...
Další videa