Zatímco běžné retailové účty jsou dnes v Česku na světové úrovni, ty pro živnostníky svou nabídkou stále klopýtají daleko za nimi. V novém Forbes BrandVoice podcastu to potvrzuje i Jiří Suchý, který šéfuje divizi Produkty a inovace v Air Bank. 

„Z hlediska zákaznického prožitku, kvality digitální obsluhy a poplatků je u nás retailové bankovnictví na špičkové úrovni a vyrovnává se bankám na západních trzích. Jiný příběh je to v případě podnikatelských účtů, kde ta revoluce zatím nenastala,“ komentuje současnou situaci.

Právě Air Bank na trh podnikatelských účtů nedávno nově vstoupila a neduhy tohoto bankovního segmentu chce změnit.

„Nebyla tu žádná malá banka, která by byla přímým vyzyvatelem na poli těchto účtů, takže tam jsou stále rezervy. Primárně jsou to pak poplatky. Ať už je to za vedení českého účtu, cizoměnové účty nebo poplatky za transakce. Zkrátka věci, které v retailovém bankovnictví už dávno vyhynuly, tak v té podnikatelské sféře pořád zůstávají.“

Vedle podmínek, které člověku banka nabízí, se ale většina lidí rozhoduje i na základě toho, jak je mu banka sympatická a jakým způsobem se svými klienty komunikuje. S tím souhlasí i dvaatřicetiletý živnostník Lukáš Vojáček, který se živí jako reklamní a dokumentární režisér.

„Když jsem si tenkrát vybíral banku, kde si otevřu podnikatelský účet, rozhodl jsem se pro tu, kde mám už nějaké produkty a vím, co od ní můžu čekat. Kdybych se ale dneska rozhodoval znovu, určitě to bude primárně na základě toho, jak na mě banka působí a hned v druhé řadě bych chtěl vědět, jaké u ní mám podmínky,“ říká.

Při vývoji vlastního účtu pro živnostníky, který Air Bank spustila teprve před pár týdny, se tým Jiřího Suchého snažil dívat právě na dva výše zmíněné aspekty. Zejména ale z tuzemského trhu konečně odstranit přežitky, které spousta bank u svých účtů pro podnikatele v dnešní době stále nabízí, ale podle něj jsou nevýhodné a nepohodlné.

Moderátorka Nela Vítová, Jiří Suchý z Air Bank a živnostník Lukáš Vojáček
Moderátorka Nela Vítová, živnostník Lukáš Vojáček a Jiří Suchý z Air Bank

Pro tyto účely si nechala Air Bank vypracovat uživatelský průzkum, ze kterého zjistila, jaké potřeby živnostníci dnes vlastně mají a co od svého účtu potřebují, aby jim bylo jeho každodenní používání co nejpohodlnější.

Všichni se shodují na tom, že nejdůležitější je pro ně transparentnost banky, otevřená komunikace a v neposlední řadě právě férové podmínky bez skrytých poplatků. Vedle toho je to potom samozřejmě také přehledná mobilní aplikace, ze které efektivně vyřídí vše, co je třeba.

Suchý zároveň vysvětluje, proč se jako svůj další produkt rozhodli představit právě tento typ účtu, a ne například ten pro firmy. „Došlo nám, že z jedné strany pro nás mají živnostníci nejlépe uchopitelné potřeby a požadavky, které překvapivě často nejsou uspokojené. A z druhé strany právě ty požadavky nejsou zase tak odlišné od toho, co my dnes děláme dobře,“ vysvětluje.

Co podnikatelé od svého účtu doopravdy potřebují? Na základě čeho se rozhodují mezi bankami? A jak chce Air Bank trh účtů pro živnostníky změnit? Poslechněte si nejnovější Forbes BrandVoice podcast s Jiřím Suchým a Lukášem Vojáčkem.