Hlavní obsah

Někteří Piráti se začali bouřit proti Blažkovi

Část Pirátů se na svém internetovém fóru začala bouřit proti ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS). Vadí jim jeho počínání při vyšetřování brněnské bytové kauzy. Na fóru se proto pod taktovkou europoslankyně Markéty Gregorové rozhořela debata s anketou o tom, zdá má strana přijmout usnesení, že setrvání Pavla Blažka ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje ústavní pořádek České republiky.

Foto: Taneček David, ČTK

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová

Článek

„Jsme skutečně protikorupční strana, dodržující a vymáhající ta nejpřísnější pravidla transparentnosti na českém politickém spektru i unijní úrovni. Jako takoví bychom měli mít adekvátní nároky i na naše koaliční partnery a na ministry ve vládě, která má naši podporu,“ uvedla na veřejném fóru Gregorová.

Připojila k tomu anketu, ve které Piráti mohou hlasovat o tom, zda se Pirátská strana bude zabývat usnesením, jež zní: „Nejvyšší orgán České pirátské strany (CF) konstatuje, že setrvání Pavla Blažka ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje ústavní pořádek České republiky i plnění cílů programového prohlášení vlády ČR.“

CF se bude podnětem zabývat, pokud to v anketě podpoří většina. A volba je zatím po několika hodinách jasná. Zatím ze 124 hlasujících se proti Blažkovi vyjádřilo 110, opačného názoru bylo pouze 5 členů, 9 se zdrželo. Další hlasy postupně přibývají. A vzhledem k tomu, že ministr Blažek je členem koaliční strany, se kterou jsou Piráti nyní ve vládě, hrozí v kabinetu spor.

Blažek chce stíhat novináře za úniky ze spisů. Narazil v ODS i koalici

Domácí

Pirátům na Blažkovi konkrétně vadí jeho počínání při brněnské kauze s byty. Například podle webu Seznam Zprávy získal část utajeného policejního spisu ke kauze, v níž byli stíháni i jeho spolustraníci.

Využil postavení

Podle Gregorové a některých dalších Pirátů tím využil svého postavení. „Pokud budeme jako Piráti jednání Pavla Blažka ignorovat, staneme se spoluviníky jeho jednání,“ uvedla europoslankyně na internetovém fóru.

Usnesení na fóru podpořil například Gregorové kolega z Evropského parlamentu Mikuláš Peksa. „Díky za tento podnět, měli jsme to udělat už daleko dřív. Vypadáme jako největší pokrytci, pokud podobné praktiky kritizujeme u polské PiS, a u české ODS je tolerujeme. Veškerá debata o ochraně právního státu v Evropě se tím stává směšnou,“ míní.

Napětí ve vládě? Blažek by měl rezignovat, míní někteří Piráti

Domácí

Ministr Blažek trápí Piráty dlouho. Dříve se ozvali také proti tomu, když měl Blažek třikrát žádat od žalobců informace ze zmíněné živé kauzy týkající se machinace s městským majetkem v Brně. A také krátce po volbách nynější místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová v rozhovoru pro Novinky na adresu Blažka prohlásila, že „jako ministr je pro Piráty nepřijatelný“.

„Členové vlády by rozhodně neměli zasahovat do živých kauz a ohrožovat důvěru v nezávislost justice,“ reagoval dříve pro Novinky ke kauze šéf strany Ivan Bartoš.

Nyní k tomu šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek uvedl, že věci kolem ministra Blažka řešili v minulosti i na jednání poslaneckého klubu, když dali Piráti najevo určité obavy. „Premiér se za pana Blažka osobně zaručil,“ uvedl.

A dodal: „Paní europoslankyně nás zatím s ničím nekontaktovala, takže nevím, zda a co případně připravuje ohledně resortu spravedlnosti. Je ale jasné, že pokud by se taková závažná fakta potvrdila, tak je namístě to vysvětlit, nebo vyvodit odpovědnost,“ uvedl pro Novinky.

Ministr Blažek jakékoli pochybení odmítá.

Blažka se ve středu po jednání vlády znovu zastal i premiér Petr Fiala (ODS). „Nevidím žádné zneužití pravomocí ze strany ministra spravedlnosti Pavla Blažka,“ zdůraznil. Rozepře v koalici s Piráty se prý neobává. „Piráti mají v rámci své vnitrostranické demokracie opakovaně nějaké ankety. Toto žádný vliv na koalici nemá,“ uvedl. Zároveň ale uznal, že to „zrovna nepomůže nejlepšímu klimatu v koalici“.

Richterová: Někteří kandidáti SPOLU na ministry jsou nepřijatelní

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám