Hlavní obsah

Rusko by mohlo svrhnout atomovku na své vlastní území, varuje Prigožin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva by mohla provést „taktický jaderný úder“ v ruské Bělgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou, kde nyní bojuje s povstalci, tvrdí zakladatel soukromé Wagnerovy armády Jevgenij Prigožin. Šéf žoldnéřů a stále ostřejší kritik ruského ministerstva obrany také pohrozil, že pokud ruští vojáci nad partyzány do dvou týdnů nezvítězí, nastoupí jeho muži.

Foto: Yulia Morozova, Reuters

Šéf ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin

Článek

„Obávám se, aby neměli zlý úmysl svrhnout malou atomovku na své vlastní území. Mohl by to být důvod, proč se vzdáváme území v Bělgorodské oblasti a umožníme jim postupovat. Protože se příliš bojíme zasáhnout jejich území, ale ne naše vlastní,“ řekl mimo jiné Prigožin v novém rozhovoru pro telegramový kanál Donbas sejčas.

„Hodit bombu na cizí území je děsivé, ale můžeme zasáhnout své vlastní, abychom ukázali, jací jsme psychicky nemocní fešáci. Ukrajinské síly možná okupují nějakou malou ruskou vesnici, a tam zaměříme taktický jaderný úder. S velkým otazníkem, jak to bude fungovat, vzhledem k tomu, jak dělají všechno ostatní,“ rýpnul si dále Prigožin do vedení ruské armády.

Prigožin ponížil ruskou armádu. Zveřejnil video s výslechem jejího důstojníka

Evropa

Lídr žoldáků také předložil vedení ruské armády nové ultimátum: „Dáváme ministerstvu obrany asi dva týdny na osvobození naší země… Pokud se tak nestane, pokud se situace zhorší, pak pojedeme do Bělgorodu,“ dodal šéf wagnerovců.

Foto: Freedom Of Russia Legion, Reuters

Záběr údajně zachycující boje v Nové Tavolžance zveřejněný povstalci počátkem června

„Ale budeme požadovat, aby se do Bělgorodu přestěhovalo i Frunzenské nábřeží (kde se nachází budova ruského ministerstva obrany – pozn. red.). „Pokud zemřeme, pak všichni dohromady,“ rozohnil se Prigožin.

Prigožin zuří: Ruští vojáci nastražili miny na ustupující wagnerovce

Zahraniční

Jeho ostrá slova přišla krátce poté, co obvinil ruské vojáky, že na jeho wagnerovce stahující se z dobytého ukrajinského města Bachmut nastražili miny, a poté, co zveřejnil video s výslechem ruského důstojníka.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Evakuační centrum v Bělgorodu

S pozemními údery v Bělgorodské oblasti začali ruští protikremelští povstalci z takzvaného Ruského dobrovolnického sboru a Legie Svoboda Ruska v květnu. V pondělí partyzáni oznámili ovládnutí vesnice Novaja Tavolžanka, která leží v bezprostřední blízkosti hranic s Ukrajinou. Ruské úřady přiznaly, že v oblasti musely své domovy opustit tisíce lidí.

Prigožin: Pod klauny v čele ruské armády už bojovat nebudeme

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám