Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dodávky ruské ropy přes ropovod Družba do EU se zvýší: Zásobuje i Česko

Autor: ČTK, psp - 
7. června 2023
18:40

Dodávky ruské ropy Urals do Evropské unie prostřednictvím jižní větve ropovodu Družba by se v červnu měly oproti květnu zvýšit o 16 procent, protože rafinerie v EU se snaží zajistit si více ropy kvůli obavám z výpadků v tranzitu suroviny přes Ukrajinu. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. Český Unipetrol podle zdrojů v červnu koupí až 430.000 tun ropy Urals po květnovém nákupu 400.000 tun.

Ropovod Družba se v Bělorusku dělí do dvou větví - severní vede do Polska a Německa, jižní pak přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Evropská unie od 5. prosince zavedla embargo na dovoz ruské ropy, přeprava ropy ropovodem Družba však byla z tohoto embarga dočasně vyňata.

Maďarská společnost MOL, která je hlavním kupcem ropy Uralsk v Maďarsku a na Slovensku, podle zdrojů Reuters v červnu prostřednictvím ropovodu Družba koupí zhruba 900.000 tun ropy Urals, zatímco v květnu to bylo 750.000 tun.

„Současná eskalace situace na Ukrajině a škody způsobené velkým infrastrukturálním objektům vyvolávají obavy,“ uvedl podle Reuters jeden ze zdrojů s odkazem na nedávné poškození obří Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny. „Objednávat si nyní více (ropy) je dobrý nápad,“ dodal.

 

milan59 ( 7. června 2023 23:34 )

karmazdarma ( 7. června 2023 21:26 )

Tak co Fialový Tupani, najednou Vám nevadí, že sem teče Ruská ropa?? Kde jsou Ti politici bijící se v hruď, že ani kapka ruské ropy v ČR. Šmejdi 🤮

Zobrazit celou diskusi