Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Nový generální ředitel ČT Souček: Znám slabá místa televize. Pražák se ze mě asi nestane

Novým ředitelem ČT se stal dosavadní šéf brněnského studia ČT Jan Souček. (7. června 2023) foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Rozhovor
Českou televizi povede od 1. října dosavadní šéf brněnského studia ČT Jan Souček. Ve středečním finálovém souboji porazil současného ředitele Petra Dvořáka výrazným poměrem 11:4. Zaměřit se hodlá na vytvoření nové digitální zpravodajské platformy, rád by více spolupracoval s Českým rozhlasem a Českou tiskovou kanceláří.
  18:55

Chce klást důraz na iVysílání, provést digitalizaci a indexaci pořadů, aby prostředí bylo pro uživatele co nejpřívětivější. Zároveň má v plánu Českou televizi přiblížit co největšímu okruhu lidí. „Diváci musí cítit, že ČT hovoří o jejich problémech,“ říká Souček.

Čekal jste takový výsledek volby?
Samozřejmě mě výsledek potěšil. Už v prvním kole bylo zjevné, že jsem radní zaujal. Ale napínavé to bylo až do posledního kola. Zejména proto, že pokud by nikdo nezískal deset hlasů, volba by se odložila na 21. června. A případně pokud by se nezvolilo ani tehdy, tak by to podle mého názoru znamenalo pro Českou televizi docela pekelný půlrok, protože by se čekalo na volbu nových radních podle novely zákona. Takže napínavé to rozhodně bylo do poslední chvíle.

Čím si myslíte, že jste radní zaujal?
Nevím, ale pokud jsem zaujal 11 z 15 radních, tak asi něco na mém projektu a dnešní prezentaci bylo. Věřím, že asi mohla zaujmout moje třicetiletá praxe a z ní vyplývající přehled o tom, co se v mediálním prostředí děje. A taky přehled o tom, co jsou dnes skutečně slabá místa České televize.

Jak hodnotíte své konkurenty?
Zaznívaly tam věci, které pro mě byly inspirativní. Musím říct, že třeba v projektu Martina Konráda mi některé věci přišly zajímavé – ten pohled zvenčí. Musím souhlasit i s celou řadou programových postřehů Jana Šterna.

Co budete mít na programu jako první?
Rád bych dosáhl přerozdělení agendy mezi jednotlivými mutacemi regionálního zpravodajství České televize. Týká se to především Svitavska, Žďárska a Třebíčska. Jsou to oblasti, které historicky mají mnohem blíž k moravským krajům, a dnešní zařazení do regionálních mutací odbavovaných z Hradce, Ústí nebo Plzně mi přijde nelogické. Okamžitě zahájíme práce na přípravě nové digitální zpravodajské platformy. Mezi první kroky bude patřit taky diskuze o rozpočtu České televize na příští rok. A vlastně ještě před tím 1. říjnem bych velmi rád vstoupil do diskuze s týmem, který na ministerstvu kultury připravuje velkou novelu zákona o České televizi, protože její obsah bude ovlivňovat činnost České televize na dlouhá léta dopředu.

Navážete na práci končícího ředitele Petra Dvořáka?
Nikdy jsem se netajil tím, že nekandiduju na generálního ředitele České televize proto, abych tady způsobil revoluci. Takže rozhodně na všechno dobré, co v České televizi doposud vzniklo, navázat chci. Myslím si, že jedním z nejslabších míst české společnosti v porevolučním vývoji je to, že běháme ode zdi ke zdi a bouráme to, co vytvořili naši předchůdci. Zejména v politické sféře potřebujeme pořád stavět něco nového.

Bude váš mandát dostatečně dlouhý na to, abyste dokázal zavést vše, co máte v projektu?
Radním jsem řekl, že jim nabízím svoje analytické a systematické přemýšlení. Takže už když jsem psal ten projekt, tak jsem se snažil nezahrnovat věci, které by se během šestiletého mandátu nedaly nastartovat a přivést alespoň do bodu, kdy už budou znatelné výsledky. Takže věřím tomu, že ten šestiletý mandát generálního ředitele bude dostatečný.

Bude „nové koště z Brna“ dobře mést? Souček má v čele ČT šanci leccos změnit

Už víte, kdo bude ve vašem nejbližším týmu?
Nechme tohle ještě na následujícím týdnu, rád bych si užil 10 až 14 dnů volna. Předpokládám, že personální otázky budu dolaďovat od července do září, což je čas zbývající do začátku toho skutečného mandátu. Chci se v prvé řadě potkat s kolegy z vedení, pobavit se o jejich představách, o tom, jakým způsobem souzní, nebo nesouzní s myšlenkami, které jsem zařadil do svého projektu. Samozřejmě se známe a spolupráce s řadou z nich by mi přišla smysluplná i do budoucna. A podle toho potom budu pokračovat v rozhovorech s lidmi mimo Českou televizi o případném doplnění toho týmu.

Česká televize už delší dobu čelí kritice, cílem je velmi často zpravodajství. Zůstane v ČT nestrannost a nezávislost?
Na nezávislosti nebo nestrannosti zpravodajství České televize se nic měnit ani nemůže. To jsou zákonné předpoklady toho, abychom vůbec naplňovali veřejnou službu. Na tom já rozhodně nic měnit nechci. Chci vypilovat věci, které se během posledních let ukázaly, že nejsou úplně funkční. Je celá řada úkolů, které nevznikly tím, že by to televize doteď dělala špatně. Ale technologický vývoj, události, které jdou kolem nás, mění požadavky toho, co společnost dneska od médií veřejné služby čeká. A to je mimo jiné i ta digitální agenda.

Budete se stěhovat z Brna do Prahy?
Vzhledem k tomu, že jsem byl zvolen generálním ředitelem České televize a sídlem České televize je Praha, tak nepochybně budu trávit většinu času tady v Praze, takže si tady budu muset najít byt. Nebudu každodenně dojíždět. Ale Pražák už se ze mě asi nestane.

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...