Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Neuznávejte IBA, doporučil výkonný výbor MOV. Box však má na OH zůstat

V nemilosti u MOV je už dlouho organizace IBA a že se sitauce nelepší, se potvrdilo i nyní. Výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru totiž po svém zasedání doporučil MOV, aby přestal uznávat IBA jako zástupce amatérského boxu. Důvodem jsou nedotažené reformy. Podle informací agentury Reuters by ale box měl v programu olympijských her zůstat i pro rok 2028.

Šéf IBA Umar Kremlov
zdroj: Reuters autor: Anushree Fadnavis

MOV suspendoval IBA už v roce 2019. Kvůli problémům v oblasti řízení, financí, rozhodování a etiky odebral asociaci pořádání olympijského turnaje v Tokiu. Loni v červnu oznámil, že asociace nebude mít na starosti ani kvalifikační turnaje pro OH v Paříži 2024 a samotné souboje pod pěti kruhy. Sport předběžně vyřadil z programu her 2028 v Los Angeles.

Výkonný výbor ve svém prohlášení konstatoval, že IBA nesplnila podmínky, které pro zrušení suspendace MOV stanovil. IBA naopak trvá na tom, že požadované reformy provedla včetně ukončení financování ruskou společností Gazprom.

O návrhu výkonného výboru se bude dál jednat. Definitivní rozhodnutí by mělo padnout na mimořádném zasedání MOV 22. června.

Šéfem IBA je od konce roku 2020 Rus Umar Kremljov, jenž byl loni v září na mimořádném kongresu v Jerevanu za chaotických okolností potvrzen ve funkci na další čtyři roky, což MOV označil za "znepokojivé". IBA navíc krátce před zahájením kongresu suspendovala kvůli údajnému zasahování státu do chodu organizace ukrajinskou federaci.

Skupina národních boxerských federací v čele s USA a Velkou Británií letos v dubnu založila novou světovou organizaci World Boxing, která by chtěla spolupracovat s Mezinárodním olympijským výborem a převzít řízení sportu místo IBA.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články