Dopravné podniky nemajú dostatok vodičov, finančná motivácia nie vždy zaberá
7 min. čítania
7.6.2023 19:08
7 min. čítania

Dopravné podniky nemajú dostatok vodičov, finančná motivácia nie vždy zaberá

Žilinský dopravný podnik musí začať jazdiť v prázdninovom režime skôr. Zamestnanci sú PN, alebo odchádzajú do dôchodku.

Mestské dopravné podniky trápi nedostatok vodičov. Pokiaľ zamestnanci dlhodobo maródujú, ale odídu do dôchodku je náročné miesta obsadiť. Podniky sa snažia ľudí prilákať náborovým príspevkom, či bezplatným kurzom pre získanie vodičského preukazu. Motivácia však nie vždy zaberie, dopravné podniky musia pre nedostatok ľudí upraviť svoje fungovanie.

Žilina: Mimoriadny režim

Prázdninový režim mestskej hromadnej dopravy sa v Žiline začne takmer o dva týždne skôr. Dôvodom je nedostatok práceschopných vodičov. Spoje budú v mimoriadnom režime premávať už od pondelka 19. júna. Školské posilové spoje zostávajú v premávke.

Dopravný podnik mesta Žilina zápasí s vysokým percentom práceneschopnosti vodičov, a to najmä s dlhodobejším charakterom chorôb a úrazov. Aktuálne je PN 15,5 % vodičov. Dopravný podnik zároveň čelí odchodu starších zamestnancov do dôchodku.

„Dôsledkom toho je, že aj napriek náborom je náročné pracovnú pozíciu vodiča naplniť takými počtami, ktoré by zabezpečili bezproblémový výjazd vozidiel v režime školského vyučovania,“ povedala hovorkyňa mesta Zuzana Holienčíková.

V kategórii trolejbusových vodičov DPMŽ aktuálne finišuje s výcvikom vodičov na vedenie trolejbusu a v júli budú môcť postupne jazdiť na trolejbusových linkách už aj samostatne.

Žilinský dopravný podnik spustil zároveň nábor uchádzačov o získanie vodičského oprávnenia skupiny D. „Snahou je získať ľudí na post vodiča, ktorí si vodičský preukaz na autobus neurobia kvôli vysokej cene kurzu. Dopravný podnik príjme človeka do pracovného pomeru a hneď od prvého dňa ho zaradí do výcvikového kurzu v autoškole,“ doplnila Holienčíková s tým, že všetky náklady za výcvik hradí dopravný podnik.

DPMŽ sa ľudí snaží získať aj motivačným náborovým príspevkom vo výške 3-tisíc eur pre každého vodiča. Priemerná mesačná hrubá mzda sa pohybuje od 1 200 do 1 500 eur v závislosti od režimu práce. Ide o sumu, v ktorej sú započítané všetky zákonné príplatky, ako aj ďalšie príplatky podľa podnikovej kolektívnej zmluvy.

Situáciu sa snažia v Žiline vyriešiť tak, aby spoje od septembra opäť fungovali v režime prevádzky pre školské vyučovanie.

Zvýšili cenu

Žilinský dopravný podnik zároveň dvíha od 1. júla cenu cestovných lístkov. Cena papierových cestovných lístkov zostáva nezmenená. Zmena sa dotkne elektronických, sms lístkov, aj predplatných lístkov.

Základný hodinový papierový cestovný lístok stojí jedno euro, v elektronickej forme 0,75 eur. Zľavnený hodinový papierový lístok 0,70 eur, elektronický 0,55 eur. Základný dvanásťminútový papierový lístok 0,90 eur, elektronický 0,65 eur.

V prípade hodinového elektronického cestovného lístka narástla cena na 0,90 eur. Cena zľavneného hodinového elektronického lístka stúpla o desať centov na 0,65 eur. Cena dvanásťminútového elektronického lístka stúpla na 0,80 eur. Cena sms lístka narástla z 1,30 eur na 1,60 eur.

Bratislava: Jazdia podľa plánov

Dopravný podnik Bratislava je jeden z mála dopravcov, ktorý spoje neodrieka a jazdí podľa vopred zverejneného cestovného poriadku. Informoval o tom Martin Chlebovec, hovorca spoločnosti. Počet vodičov aktuálne umožňuje zachovanie výpravy všetkých plánovaných spojov.

„Dopravný podnik zamestnáva zhruba 1500 vodičov autobusov, trolejbusov a električiek, pričom v súčasnosti by nad rámec prirodzeného udržiavania stavu vodičov potreboval prijať približne 30 vodičov na to, aby bola prevádzka mestskej hromadnej dopravy komfortná,“ poznamenal Chlebovec.

(článok pokračuje pod fotografiou)

4fotky v galérii MHD Bratislava Zdroj: Branislav Wáclav/Aktuality.sk

Tento rok sa bratislavský dopravný podnik pripravuje na rozvoj trolejbusovej dopravy a s tým súvisiacu transformáciu niektorých autobusových liniek na trolejbusové, čo vyvoláva najmä potrebu navýšenia počtu vodičov trolejbusov.

Nadčasy nad rámec zákona

„V tomto ohľade preto podnik dlhodobo komunikuje voľné pracovné miesta, ich benefity, ale aj svojim súčasným vodičom ponúka rozšírenie kvalifikácie na iný dopravný prostriedok. Ide zároveň o možnosť získať motivačnú finančnú odmenu,“ doplnil.

Vodičom autobusu ponúka podnik 1300 až 1800 eur, v prípade trolejbusov je to 1600 až 1900 eur v hrubom.

„Nadčasy prepláca podnik nad rámec zákona, naviac platí aj za čakanie medzi spojmi. Budúcim kolegom ponúkame preškolenie na skupinu D priamo v podnikovej autoškole a finančne pomáhame aj s ubytovaním.“

Samozrejmosťou sú benefity vo forme zliav u partnerov, program pre šport a relaxáciu alebo odmeny pri životných udalostiach a jubileách.

Viac od júla

Od 1. júla 2023 sa zvýšia ceny skoro všetkých cestovných lístkov, a to až o 20 percent. Týka sa to celého Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji. Okrem dopravného podniku tam patria aj spoločnosť Arriva a Železničná spoločnosť Slovensko.

V zónach 100 + 101 sa cena papierového 30-minútového lístka zvýši z 0,90 eur na 1,10 a elektronická verzia zdražie z 0,81 na 0,97 eura. V prípade študentov sa cena zvýši z terajších 0,45 na 0,55 eura.

Košice: Prázdniny od decembra

V prázdninovom upravenom režime jazdí v Košiciach mestská hromadná doprava už od vianočných sviatkov. Dôvodom je nedostatok financií. Do ukončenia školského roka zostane súčasný stav, no počas prázdnin dôjde k istým menším redukciám.

„V súčasnej dobe je počet vodičov postačujúci z dôvodu redukcie výpravy. V roku 2022 odišlo 30 vodičov z dopravného podniku. Ale do dnešného dňa nám odišlo už 34 vodičov, ďalší šiesti sú vo výpovednej lehote. Situácia sa nám začína zhoršovať,“ reagovala Vladimíra Bujňáková, hovorkyňa košického dopravného podniku.

Môžu kedykoľvek odísť

Zamestnávateľ sa snaží robiť kurzy, ale záujem zo strany uchádzačov dlhodobo nie je podľa hovorkyne dostatočný. Počet práceneschopných vodičov autobusov je aktuálne dvadsať.

„Problémy vo výprave nám to nespôsobuje, vypravujeme v súčasnosti všetko.Nateraz neevidujeme nikoho, kto by chcel ísť do dôchodku, ale máme viacero vodičov v dôchodkovom veku. To znamená, že kedykoľvek môžu z vlastnej vôle skončiť pracovný pomer,“ doplnila hovorkyňa.

(článok pokračuje pod fotografiou)

4fotky v galérii Autobusy v Košiciach Zdroj: TASR - František Iván

Hodinová mzda vodiča autobusu je 5,52 eura plus prémie, benefity - príspevok zamestnávateľa na DDS, voľný cestovný lístok, dovolenka nad rámec Zákonníka práce štyri dni či Multisport karta.

Jazdia drahšie

Mestskí poslanci odsúhlasili dodatok k tarife Dopravného podniku mesta Košice. Magistrát očakáva zvýšenie tržieb o dva milióny ročne, dopravný podnik odhaduje odliv cestujúcich o päť percent.

Od 1. júna sa cena 30-minútového papierového základného časového cestovného lístka zvýšila z doterajších 0,90 na 1,00 eura. V prípade 60-minútového sa suma 1,00 zvýšila na 1,20 eura. Cestovný lístok predávaný prostredníctvom SMS, platný 60 minút, sa zvýšil zo sumy 1,10 na 1,50 eura.

Stále v pohotovosti

Hrozba výpovedí zamestnancov aj ostrý štrajk hrozí v košickom dopravnom podniku. Odborári sa síce s vedením mestského podniku dohodli, že zamestnanci by si mohli prilepšiť v rozpätí od 16 do 19 percent a dvakrát ročne odmenou po 250 eur. Dopravcovi by sa tak zvýšili náklady o 2,5 milióna eur. Dodatok však musí potvrdiť mesto, k dohode ešte neprišlo. Odborári sú v štrajkovej pohotovosti od 10.januára tohto roka. Na Valentína 14.februára zvolali ostrý štrajk, ktorý aj v ten deň prerušili.

Prešov: Nízky záujem o prácu

V Dopravnom podniku mesta Prešov aktuálne chýba do plného stavu 16 vodičov. Od začiatku roka 2023 odišli do dôchodku dvaja. Okrem toho je ďalších viac ako desať vodičov práceneschopných.

„V dôsledku nedostatku vodičov premávajú tri trolejbusové linky MHD v Prešove od 13.februára 2023 v obmedzenom režime,“ konštatoval Vladimír Tomek, hovorca Dopravného podniku mesta Prešov.

Nedostatok vodičov v mestskej hromadnej doprave, ako spomenul Tomek, je celoslovenským problémom, s ktorým sa už dlhodobo stretávajú všetky dopravné podniky. Na západnom a strednom Slovensku museli dopravcovia čeliť tejto problematike už pred pandémiou.

(článok pokračuje pod fotografiou)

4fotky v galérii mestská hromadná doprava v Prešove - ilustračné foto Zdroj: DPMP

„V prešovskom dopravnom podniku sa nám tento nepriaznivý stav podarilo oddialiť, avšak aktuálne ho pociťujeme aj u nás. Pravidelne zverejňujeme inzeráty o voľných pracovných miestach na pozíciu vodiča a naďalej hľadáme nové posily. Faktom však je, že záujem o túto prácu je v súčasnosti veľmi nízky,“ poznamenal Tomek.

Viac dovolenky

Najmä u mladých potenciálnych vodičov môžu byť podľa Tomeka dôvodom vysoké vstupné náklady na vodičský preukaz.

V prešovskom dopravnom podniku v súčasnosti prebieha kolektívne vyjednávanie, pričom k navýšeniu miezd vodičov môže dôjsť už od 1.júla 2023. V rámci benefitov pre nových zamestnancov dopravný podnik v Prešove ponúka rôzne príplatky nad rámec zákonníka práce ako aj preplatenie kvalifikačnej karty vodiča.

„Okrem toho ponúkame aj možnosť uzatvorenia pracovného pomeru na skrátený pracovný čas, s individuálnym prístupom k záujemcovi a jeho pracovnej dobe. Ponúkame aj ďalšie benefity, napríklad príplatky za prácu v sobotu, nedeľu, vo sviatok a prácu nadčas, zvýhodnené cestovné pre zamestnanca od dňa nástupu a po uplynutí 3-mesačnej skúšobnej doby aj pre rodinných príslušníkov či päť dní dovolenky nad rámec Zákonníka práce,“ priblížil hovorca Tomek.

Banská Bystrica: Ceny za cestovné nedvihli

Bezplatné rozšírenie vodičského preukazu o skupinu C či D a bezplatný kurz na vedenie trolejbusu ponúkajú aj potenciálnym záujemcom o zamestnanie v dopravnom podniku v Banskej Bystrici. Táto ponuka platí pre ľudí, ktorí podpíšu zmluvu s dopravným podnikom aspoň na päť rokov.

Vodičov autobusov a trolejbusov momentálne hľadajú aj na strede Slovenska. Hrubú hodinovú mzdu ponúkajú vo výške 5,71 eur, plus ďalšie príplatky.

Banskobystrický dopravný podnik v súvislosti s nárastom cien a vysokou infláciou zatiaľ nedvíhal ceny cestovných lístkov. Základný lístok tu stojí jedno euro.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Mzda
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.