Sofinka leží na dětském oddělení, z v blízkosti je jí máma Viktoria. „Absolvovala už desátý zákrok pod narkózou. Pozitivní je, že jí lékaři povolili si sedat a zvládá i malé krůčky, s maminkou dojde pár metrů na toaletu,“ uvedl Alexandr Brejcha, jednatel firmy, která mimo jiné provozuje ubytovnu, kde holčička s maminkou před neštěstím bydlely.

Před válkou utekly z ukrajinského Charkova a nikdy by je ani ve snu nenapadlo, jaké neštěstí je tu potká. Sofinka má od útoku rotvajlerů pocuchanou psychiku. „V noci se probouzí, pláče, volá maminku, která je poblíž. Přiběhne k ní, uklidní ji,“ popsal Brejcha.

Jizvy na těle i na duši

Dívenka tak má kromě jizev na těle i ty na duši. „Podařilo se sehnat dětskou psycholožku pro Sofinku, Ukrajinku, která působí v Plzni, a která je holčičce připravená poskytnout maximální profesní pomoc,“ sdělil Brejcha.

Ve čtvrtek má v nemocnici Sofinku navštívit i plastický chirurg. „Aby zjistil, jaké jsou do budoucna možnosti. To víte, je to holčička, tak aby byl jizvy co nejméně patrné. Nejhorší zranění měla na nohou, nicméně má zraněné i ruce, i když tam to vypadá lépe,“ doplnil Brejcha.  

Pomoc rodině

Máma Viktoria, která se snaží být Sofince neustále na blízku, ale zažila nepříjemné překvapení. „Pojišťovna jí neschválila úhradu ubytování v nemocnici u dcery. Naše firma jí proto na transparentní účet převedla několik tisíc,“ uvedl Brejcha.

Právě nově založený transparentní účet s názvem Sofinka má ztrápené rodině pomoci pokrýt další náklady. Číslo účtu u Komerční banky je 131-190370247/0100. Dostupný a viditelný by měl být v co nejkratší době.

Mazlení a útok

Dva rotvajleří, Nano (3) a Zoe (2), utekli v polovině května z betonárky na okraji Holýšova. Objekt měli hlídat, ale dostali se z hradbu a doběhli k nedaleké ubytovně. Tam je děti hladily, když si ale chtěla Sofinka udělat se psy fotku, zaútočili.

Vážně zraněné dítě transportoval do plzeňské fakultní nemocnice vrtulník. „Ty rány byly hrozné, na stehnu jí prosvítala kost, lýtka měla celá potrhaná, kousance i na rukou,“ vzpomínala koordinátorka Anastasiia Zubko.

Útočících psů se majitel vzdal, v současné době jsou v dočasné péči spolku RTW – naše láska, jejich naděje. Tam s nimi pracují na socializaci. Hafani jsou totiž prý jako přerostlá štěňata.

VIDEO: Radní Holýšova na Plzeňsku Radek Špiller o útoku rotvajlerů na holčičku Sofinku..

Video
Video se připravuje ...

Radní Holýšova na Plzeňsku Radek Špiller o útoku rotvajlerů na holčičku. Tu psi vážně zranili Blesk - Romana Vébrová

Fotogalerie
23 fotografií