Hlavní obsah

Nic se nemusí vyšetřovat, Rusové týden před zkázou Kachovky schválili nový zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřady v Rusku se nemusí zabývat podobnými událostmi, jako je zničení Kachovské přehrady na okupovaném ukrajinském území. Povoluje to dekret, který týden před zkázou vodního díla podepsal ruský premiér Michail Mišustin.

Rusové vyhodili do povětří Kachovskou přehraduVideo: Reuters

 
Článek

Obě válečné strany se ze zničení přehrady obviňují navzájem. Podle Ruska na Kachovku Ukrajinci stříleli. Ti ale tvrdí, že Rusové přehradu odpálili.

Podle portálu The Insider legislativa stanovuje, že „do 1. ledna 2028 se neprovádí technické šetření havárií na výrobních zařízeních a vodních stavbách, k nimž došlo v důsledku nepřátelských akcí, sabotáží a teroristických činů“. Podle dekretu toto nařízení platí i pro území samozvané Doněcké a Luhanské lidové republiky a okupované části Záporožské a Chersonské oblasti, na něž se podle Ruska vztahují ruské zákony.

Foto: Screenshot z videa, Reuters

Protržená přehrada na jihu Ukrajiny rozpoutala záplavy

Podle Ilji Šumanova z ruské pobočky organizace Transparency International byl zákon přijat „právě včas“, mimo jiné také kvůli tomu, že zbavuje odpovědnosti lidi, kteří nyní rozhodují o reakci úřadů na okupovaných zaplavených územích.

Ať zkázu Kachovky vyšetří mezinárodní komise, navrhl Putinovi a Zelenskému Erdogan

Zahraniční

Po úterním protržení obří Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny a následných záplavách na dolním toku Dněpru se podle ruské okupační správy pohřešuje přinejmenším sedm lidí. Ukrajinské úřady musely dosud evakuovat více než 2000 osob a evidují zaplavení asi 1900 domů. Desetitisíce lidí ztratily v důsledku kolapsu hráze přístup k pitné vodě a jejich počet poroste. V Chersonu voda v nízko položených čtvrtích vystoupala do několikametrové výšky.

Lidé na části okupované Ruskem evakuováni nejsou.

Ukrajina už od listopadu se zničením přehrady počítala, protiofenzivu to neohrozí, ujistil poradce Zelenského

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám