Heslem 15. ročníku přehlídky je anglický výraz „rare“, který poukazuje na jedinečnost a unikátnost umění. Významná část programu se odehrává ve zmíněné tržnici, která návštěvníkům nabízí dynamické instalace na náměstí v rámci Studentské výstavy. Haly 11, 13 a 17 jsou dějištěm hlavní Výstavy zemí a regionů. Celkem se na hlavních výstavách představí 100 tvůrčích týmů z 59 zemí a regionů.

„Při nahlédnutí do programu rezonují v hlavních výstavách čtyři zajímavé okruhy. Prvním je postpandemické zamyšlení se nad křehkostí a pomíjivostí lidského bytí, a nad tím, co je to vlastně domov. V jiných výstavách se zrcadlí urbanismus města s urbanismem určitého typu myšlení o čase a prostoru, místech setkání a způsobu využití veřejného prostoru jak fyzického tak digitálního. Nejbarevnější a nejživelnější jsou výstavy inspirované vlastními tradicemi, folklorem nebo legendami. Posledním palčivým tématem je udržitelnost ve vztahu ke konzumu a jeho ekologickým dopadům,“ popsala rozpětí témat výstav umělecká ředitelka festivalu Markéta Fantová.

Desetitisíce nadšenců

Do Prahy se na PQ sjíždějí tisíce studentů a divadelních tvůrců z celého světa. Poslední ročník PQ v roce 2019 navštívilo 20 000 platících návštěvníků včetně 8000 akreditovaných profesionálů a studentů, uvádějí pořadatelé. Volně přístupné akce podle nich vidělo dalších 50 000 lidí.

Na PQ je možné koupit jednodenní vstupenku za 400 korun, slevy mají studenti a skupiny. Festivalové pasy, které zahrnují víc programu než vstupenka, jsou jednodenní za 600 korun, třídenní za 1200 korun a jedenáctidenní za 2800 korun; všechny kategorie mají opět slevy pro studenty a skupiny. Program festivalu je na webu www.pq.cz.

Nejnovější trendy ve scénografii a v designu

Pražské Quadriennale dlouhodobě mapuje a představuje nejnovější trendy scénografie i architektonické práce s divadelním prostorem. Koná se jednou za čtyři roky. V posledních ročnících stále více klade důraz na zapojení diváka, roste také role technologií, virtuální reality nebo umělé inteligence.

Pořadatelem a hlavním zdrojem financování je české ministerstvo kultury, které pokryje 75 procent rozpočtu. Vlastní příjmy činí 15 procent a deset procent jsou evropské peníze a dotace samospráv. Celkové výdaje organizátorů i návštěvníků PQ 2019 byly asi 289 milionů korun. Do veřejných rozpočtů následně bylo odvedeno 88 milionů korun, tedy asi dvojnásobek českých veřejných výdajů na PQ, uvádějí pořadatelé.

Fotogalerie
28 fotografií