Na obtížně schůdných terasách s kávovníky v horské oblasti jihovýchodně od Nairobi v okrese Machakos už přes šedesát let pracuje Joseph Matingi Mbithi. Mezi keři, které mu dávají obživu, tráví pětaosmdesátiletý muž prakticky celý den. Téměř bezzubý stařík ve žlutém pracovním plášti a fialovém kulichu na hlavě neúnavně prohrabává zelené větve a s léty vytrénovanou precizností nůžkami odstraňuje ty slabší. Volně padají na zem pod keře. Zůstávají u jejich kmenů, a pomáhají tak držet potřebnou vlhkost.

Joseph Matingi Mbithi je jedním ze 150 tisíc členů zhruba dvou tuctů fairtradových družstev, jejichž produkty se dostávají i do evropských šálků „férové“ kávy. Ta se pije také v Česku, a stále víc.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Chcete vědět, co se děje v české a světové ekonomice? Co si o aktuálních trendech myslí lidé z byznysu, majitelé firem a jejich šéfové? Každý týden v pátek vám naši top autoři přinášejí výběr toho nejlepšího a pohled z byznysové strany. Odebírejte Byznys newsletter.

Chcete dostávat investiční texty do e-mailové schránky?

Přihlaste se pravidelnému odebírání investičního newsletteru Peníze HN, kde naleznete naše původní analýzy, tipy na dobré čtení nebo glosy analytiků.

newsletter Peníze