Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Křehký křišťál aneb proč musela nahá modelka viset pověšená za nohy

Éterická múza svírající ve svých rukách křišťálový glóbus vyrobený ve sklárnách Moser, to je už 23 let symbol MFF v Karlových Varech. Zatímco o náročnosti práci sklářů se za 165 let existence této značky ví hodně, o obtížnosti práce modelky tuší v tomto případě jen málokdo.

Až si budou cenu, jejíž podoba se stala symbolem festivalu od roku 2020, odvážet vítězové jednotlivých kategorií už 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, který začíná 30. června, asi nebudou ani tušit, jak náročný byl (a také stále je) vznik a výroba této ceny.

Soška s glóbem má výšku 42 cm.

Původně si ti nejlepší odváželi cenu v podobě karlovarské oplatky z křišťálu, která se předávala v „typické“ krabici pro filmy. Jenže se špatně držela a mnohé z cen „nepřežily“ ani první večer po předání.

A tak se pořadatelé rozhodli pro inovaci. Autorem bronzové sošky držící křišťálový glóbus je slovenský fotograf Tono Stano, jemuž byla inspirací a modelem pro sošku Ema Černáková, druhá vicemiss České republiky z roku 2001.

Když múzy mají místo zeměkoule míč

Nelze jednoduše říci, že fotografovi stála modelem stála půvabná blondýnka Ema. „Stála modelem není úplně přesné vyjádření, protože jsem původně při focení s Tonem visela za nohy hlavou dolů a objímala gymnastický míč. Původní myšlenka, tuším, byla múza přilétající k planetě – glóbu, tak nějak. Za nohy mě kdosi přes kladku vytahoval do výšky,“ vzpomíná Ema.

Ema Černáková

To samozřejmě nestačilo, takže pro focení vizuálu ceny musela jít Ema i do ateliéru sochaře Martina Krejzlíka, který ji odléval masku obličeje. Asi nejpříjemnější bylo posezení v křesílku, kdy sochař podle jejích chodidel vytvářel sošku.

„Realistická soška ženy však nesplňovala představu éterické múzy, proto je konečná podoba ta, kterou známe. Nahota při pózování mi nevadila, vnímám ji jako přirozenou. Ale samozřejmě je to jiné ve ´světle reflektorů´, nejsem exhibicionistka,“ prozrazuje Ema Černáková, dnes Sotiropoulos, která žije i se svým manželem a třemi dětmi ve Virginii nedaleko oceánu.

Křehký křišťál umí pozlobit

Dnes už osmým rokem vytváří glób z bezolovnatého křišťálu sklářský mistr Milan Man. Na palici, jak se říká ve sklářském slangu, natáhne jadýrko, pak sklovinu. Píšťalou je třeba neustále točit, protože sklovina je tekutá.

OBRAZEM: Nejkrásnější české sklo opět oslnilo celý svět. Podívejte se!

Dokonalý tvar vzniká i pomocí tří „svaláků“, což jsou dřevěné hranoly, ve kterých jsou vydlabané důlky odpovídající potřebnému tvaru baňky. Třetí, ten nejmenší, by měl dát glóbu jeho požadovaný průměr, tedy 11,5 cm.

„Nesmí být menší ani větší, aby přesně zapadl do rukou sošky,“ vysvětluje Milan Man. Glóby se připravují po obědě, aby teplota skloviny klesla z původních 1 400 °C na požadovaných přibližně 1 200 °C. Zkušený sklářský mistr, který pracuje s dalšími dvěma pomocníky, jich dokáže vyfouknout za den přibližně dvacet.

Milan Man při práci na glóbu

„Jenže někdy lze použít jen dva, jindy polovinu, záleží na kvalitě skla. Nesmí v nich být jediná bublinka, sklo musí být naprosto čisté,“ popisuje Milan Man.

Pokud se 24 hodin po vychladnutí zjistí, že je tam nějaká, byť sebedrobnější chybička, sklo se rozbije a opět se roztaví. Sklovinu taviči připravují přes noc, někdy se však stane, že ji použít vůbec nelze. Sklářské řemeslo je hodně náročné.

Glóby pak přebírá brusič Jiří Khas, který je musí dokonale obrousit a připravit pro konkrétní sošku, nikdy nejsou totiž úplně stejné. Pro každý ročník je pak třeba připravit více glóbů než bude vítězů, občas se stane to, co by stát nemělo. Domů si proto každý vítěz odváží krásnou trofej, nikoli střepy pro štěstí…

Jiří Khas při dokončování ceny pro 56. ročník MFF Karlovy Vary

Milan Man s tím počítá, ale sám přiznává, že nejraději dělá velké fantazijní věci, rád spolupracuje se skvělými designéry, jako je Jiří Šuhájek nebo byl Bořek Šípek. I v době covidu, kdy fungovala pouze jediná pec, se do sklárny těšil. Střídaly se zde v týdenním cyklu celé party, aby se od sebe nenakazily. A protože píšťaly jsou společné, dostaly stříbrné „náústky“, aby se předešlo nákaze.

Na odchod do důchodu v 58 letech, což pro skláře v náročných provozech dlouho platilo, však bude muset on i jeho kolegové s největší pravděpodobností zapomenout. A to přesto, že se teplota u pecí, kde pracují, pohybuje kolem 60 °C, v létě však bývá ještě vyšší. Právě náročné prostředí je jedním z důvodů, proč se mladí lidé do skláren tolik nehrnou.

O značce Moser

Již 166 let nesou výrobky karlovarské sklárny jméno svého zakladatele, rytce a obchodníka Ludwiga Mosera. Společnost MOSER se sídlem v Karlových Varech pokračuje v jeho stopách a tradiční ruční výrobu dále rozvíjí. Její díla, která jsou vyráběna z kvalitního bezolovnatého křišťálu, směřují na český trh stejně jako na ten mezinárodní. Díky tomu dnes firma patří mezi přední české exportéry a reprezentuje tak celosvětově umění českých sklářů. Moser je členem velmi prestižního společenství Comité Colbert, které si klade za cíl udržet a rozvíjet tradiční rukodělnou výrobu luxusních výrobků.

  • Nejčtenější

Parkoviště na sídlišti obsadily karavany, dodávky a teď tu zakotvila loď

19. dubna 2024

Premium Po zavedení placených zón u nás ve městě se majitelé aut rozhodli, že budou využívat naše sídlištní...

Roubený dům ve strmém svahu si vyžádal roky práce, zařizování a trpělivosti

18. dubna 2024

Sen o novém bydlení vznikl ve chvíli, kdy se děti rozlétly do světa a Petr s Janou zůstali v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Český patriot zachránil barokní faru v Chudenicích. Chtěl pomoct své vlasti

15. dubna 2024

Zchátralá barokní fara v Chudenicích u Klatov měla štěstí v neštěstí, když na ni narazil český...

Byt si šikovná žena proměnila i bez bourání, stačily jí dobré nápady

16. dubna 2024

Karolina je manažerkou v obchodě s interiérovým vybavením. Bez větších stavebních zásahů, s pomocí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zpěvačka Rezková bydlí v Letňanech. Překonala tragédii a život nevzdává

17. dubna 2024

Jako na houpačce žije svůj život zpěvačka Šárka Rezková, prožila několik lásek a jednu životní...

Obývací kuchyň od designéra majitelku překvapila. Je lepší než si vysnila

20. dubna 2024

Kateřina si s manželem pořídila byt 3+kk v novostavbě na pražském Barrandově. Než se do něj...

Při rekonstrukci mezonetu pamatovali na spotřebu energií, bourali i příčky

19. dubna 2024

Rekonstrukce bydlení je vždy velkým dobrodružstvím. To platí i o nedávné přestavbě dvoupodlažního...

Parkoviště na sídlišti obsadily karavany, dodávky a teď tu zakotvila loď

19. dubna 2024

Premium Po zavedení placených zón u nás ve městě se majitelé aut rozhodli, že budou využívat naše sídlištní...

Roubený dům ve strmém svahu si vyžádal roky práce, zařizování a trpělivosti

18. dubna 2024

Sen o novém bydlení vznikl ve chvíli, kdy se děti rozlétly do světa a Petr s Janou zůstali v...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...