Jaké možnosti řešení škody na svém majetku lidé dnes mají?

Stále platí, že škody prohlídne náš mobilní technik na místě jejich vzniku. Ve stále větší řadě případů ale mohou klienti škodu zdokumentovat i nahlásit sami. Nutno podotknout, že to celý proces řešení škody významně urychlí. Jedním z řešení je tzv. videoprohlídka, kdy klient za pomoci svého chytrého telefonu a podle instrukcí našeho pracovníka natočí vzniklou škodu. Vzniknou při tom fotografie.   Druhou možností je, že si škodu kompletně zdokumentuje sám klient s pomocí aplikace, kterou mu zašleme. Říkáme tomu procesu samoprohlídka.

O co konkrétně jde?

Jde vlastně o online průvodce, který má název Moje škody. Poté, co klient škodu nahlásí do pojišťovny – což může velmi rychle přes telefon nebo webový formulář, mu likvidátor zašle v SMS nebo e-mailu odkaz na Moje škody. Stačí na něj kliknout. Aplikace pak klienta provede velmi názorně a srozumitelně krok za krokem procesem zdokumentování škody a vysvětlí mu, jaké doklady musí ještě přiložit. I díky domu se eliminují prostoje, kdy v pojišťovně na něco od klienta čekáme. Ve finále je to tedy klient sám, kdo si najde čas na zaznamenání škody. Naše aplikace ho na vše podstatné upozorní a maximálně mu vše usnadní.

Jaké jsou hlavní výhody?

Jednoznačně rychlost a jednoduchost vyřízení škody. Protože pokud nám klient doručí fotky a další podklady krátce po nahlášení škody, může s nimi likvidátor pracovat okamžitě. Není výjimkou, že škodu tak vyřeší a vyplatí i v řádech několika hodin. V praxi to máme hojně vyzkoušené.

Jak moc tyto inovace tedy zrychlují vyřízení samotné škody?

Jak jsem nastínil, je to aplikace Moje škody, která při řešení zejména těch jednodušších případů vše urychlují velmi zásadně. Odpadá hledání termínů s mobilním technikem na společnou schůzku, nutnost organizovat si podle toho svůj čas atd. I díky této aplikaci jsme ve více než 30 procentech případů schopní škodu vyřešit a klientům odeslat pojistné plnění na jejich účet ještě stejný den, kdy vše nahlásili. To je obrovské zrychlení! Digitalizace nám pomáhá snižovat i dobu řešení u ostatních majetkových škod – drtivou většinu jich vyřešíme během dvou až čtyř dní. A to samozřejmě za situace, kdy máme od klienta všechny podstatné podklady, které k vyřízení škody potřebujeme.

Mají tyto aplikace nějaké podmínky?

Na klienty to neklade žádné zvláštní nároky. Je třeba mít k dispozici internetové připojení a ideálně chytrý mobilní telefon nebo jiné zařízení, ze kterého můžete vytvářet nebo přikládat fotografie a dokumenty. Všechno ostatní už je doslova hračka. Výhodou aplikace Moje škody je i fakt, že si ji nemusíte instalovat do telefonu. I to klienti významně oceňují. Ostatně už jsme tímto způsobem vyřídili několik desítek tisíc pojistných událostí.