Bankovní společnosti mají přesně daná kritéria, která musí každý splnit, aby mohl získat půjčku. Byť jsou takto striktní, jejich úroková sazba bývá menší, než je tomu u nebankovních společností. 

Nebankovní společnosti jsou schopny poskytnou půjčky na ruku ještě dnes. Není třeba procházet celým procesem zkoumání nebo předkládat patřičné dokumenty z pracoviště o průměrném měsíčním výdělku za poslední 3 měsíce, o tom, že dotyčný není ve zkušební době apod.

Pro více tipů a rad nejen z oblasti půjček lze navštívit webovou stránku https://www.vmagazin.cz/.

Byť za poslední roky došlo ke zpřísnění u nebankovních společností, najdou se některé společnosti, které praktikují nekalé činnosti vůči svým klientům. Na co si dát pozor u nebankovních společností? 

1.     Smlouva   

Každý, kdo si chce vzít nebankovní půjčku na ruku, musí podepsat smlouvu. Pokud jí však nerozumí, měl by se vzápětí obrátit na svého právního zástupce, který s ním smlouvu projde a zaměří se na body, kterým klient nerozumí. 

Seriózní společnosti mnohdy své vzory úvěrových dokumentací zpřístupňují na svých webových stránkách. Klient se tak může s podmínkami seznámit již doma. Proto by každá společnost poskytující půjčky měla zaslat smlouvu klientovi domů a ponechat mu čas, aby si ji mohl v klidu projít sám. 

2.     Splacení půjčky předčasně   

Pokud má již člověk dostatečný obnos financí, může dojít k předčasnému splacení půjčky. Seriózní společnosti mají pevně stanovené procento, které se z půjčky vypočítá při předčasném splacení, se kterým je možné půjčku splatit.

Některé nebankovní společnosti mají ve svých podmínkách napsáno, že předčasné splacení je možné až po dlouhé době. V některých případech lze splatit nebankovní půjčku nebo půjčku na směnku až po několika letech od počátku splácení. 

Je třeba se zaměřit na podmínky uvedené ve smlouvě o nebankovní půjčce bez registru nebo půjčce na směnku. Těmto podmínkám je potřeba se pořádně věnovat. Některé mohou nabízet předčasné splacení zdarma. Po takové by měl sáhnout každý, kdo potřebuje peníze jen dočasně, než mu na účet dorazí vlastní. Jiné mohou nabízet nevýhodné podmínky, které se promítnou do celkových nákladů půjčky.

Klientům by měl být ponechán čas, aby si prošli všechny podmínky uvedené ve smlouvě.
Autor: Pexels

3.     Půjčka zdarma   

Některé nebankovní společnosti chtějí přilákat co nejvíce nových klientů tak, že nabízí nebankovní půjčku bez registru zdarma nebo za nulový úrok. To zpravidla nikdy nebývá úplně zdarma. 

Samotná půjčka je sice zadarmo, ale obsahuje mnoho nákladů, které se se sjednáním půjčky pojí. Mezi takové poplatky patří poplatek za čerpání, za vyřízení, za vedení účtu a další.

4.     Měnící se úroková sazba  

Existují společnosti, které půjčku na ruku ještě dnes zdarma nabízí s velmi nízkou úrokovou sazbou. Pokud je taková úroková sazba v porovnání s ostatními velmi malá, měl by člověk zpozornět. 

Většinou se jedná úrokovou sazbu, která se promění a rapidně se zvýší. Společnosti nízkou úrokovou sazbu sice poskytnou, pouze však na prvních několik tisícikorun, na zbývající část se použije daleko vyšší sazba. Během několika měsíců se může úroková sazba zvýšit až na trojnásobek