Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Ministr Lipavský jednal s ministrem zahraničních věcí Vietnamu
Foto: ©MZV ČR/ MFA CZ
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Ministr Lipavský jednal s ministrem zahraničních věcí Vietnamu

 

V pátek  9. června  jednal ministr zahraničních věcí Jan Lipavský s ministrem zahraničních věcí Vietnamu Bui Thanh Sonem.

Ministři spolu hovořili o aktuálních tématech z oblasti vzájemných bilaterálních vztahů. „Shodli jsme se na další vzájemné spolupráci v oblasti ekonomiky a obchodu. V tom významně napomáhá také dohoda o volném obchodu mezi EU a Vietnamem,“ zmínil v úvodu ministr Lipavský.

Český ministr také zmínil roli Vietnamu jako důležitého partnera při naplňování strategie spolupráce s Indo-Pacifikem. „Od přijetí naší národní Strategie pro spolupráci s Indo-Pacifikem uběhlo devět měsíců a již jsme realizovali významná jednání na úrovni premiérů i ministrů. Spolupracujeme v obranném průmyslu a pracujeme na projektech ekonomické diplomacie. Vietnam je tedy pro nás jedním z nejvýraznějších partnerů v regionu,“ řekl šéf české diplomacie. Česko také pořádá obchodní mise do Vietnamu, a tím podporuje zájem českých investorů.

Díky velkému zájmu vietnamské společnosti o českou kulturu se připravuje otevření Českého centra v Hanoji a přímá letecká linka mezi Prahou a Hanojí. 

Česko-vietnamské vztahy se navíc opírají o mnohaletou tradici. Diplomatické vztahy mezi tehdejším Československem a Vietnamem byly navázány již v roce 1950. Obě země sbližuje také přítomnost početné vietnamské komunity v Česku.

galerie

Ministr Lipavský jednal s ministrem zahraničních věcí Vietnamu

.