Zahrada, 10. 6. 2023

Foto: Shutterstock

Někteří pěstitelé používají k potírání chorob, hmyzu a jiných škůdců raději přírodní, nechemické prostředky. Důvody jsou jasné - předcházení alergických reakcí na chemikálie a touha pěstovat čistě organickou zeleninu. Máme pro vás hned několik tipů, jak si chemii udržet co nejdále od zahrady, ale přitom si zajistit pořádnou úrodu zeleniny.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Správně načasované zalévání

Napadlo vás někdy, že i správný čas zalévání může snížit výskyt škůdců? Pokud zavlažujete zeleninovou zahrádku postřikovačem, je nejlepší zalévat ráno, aby rostliny stihly oschnout nejpozději do večera. Listy, které zůstávají mokré po dlouhou dobu, jsou náchylné k chorobám. Především těm houbovitým, které rostou na listech a stoncích. Houby se právě nejrychleji šíří během chladných a vlhkých večerních hodin. Způsobují oslabení rostlin, odpadnutí květů a plody začnou být skvrnité a měknou.

Rotace plodin

Sázíte-li rok co rok stejné plodiny na stejné místo, pak děláte velkou chybu. Opakování stejné plodiny dává chorobám šanci získat na síle. Rozvrhněte svůj výsevní plán tak, aby každý druh zeleniny vystřídal stanoviště alespoň po dvou letech (někteří zahrádkáři praktikují střídání plodin až po třech letech). Střídání stanoviště zelenině rozhodně prospěje i z důvodu nároků na půdní živiny.

Vysaďte aromatické byliny

Možná jste si všimli, že zkušení zahrádkáři vysazují mezi zeleninu i bylinky. Důvod možná není na první pohled patrný, ale všichni ostřílení zahrádkáři vědí, že aromatické byliny odpuzují škodlivý hmyz. Mezi tyto byliny rozhodně patří bazalka, vratič, měsíček a šalvěj. Další byliny, jako je máta, tymián, kopr a šalvěj, se osvědčily při ochraně zelí, brokolice, kapusty, květáku a kedluben.

Pivní past

Pivo je skvělým lákadlem i pro některé zahradní škůdce, zvláště pro slimáky a hlemýždě. K pivní pasti budete potřebovat sklenici nebo vyšší plastovou misku a pivo. Nádobu zahrabejte do záhonu, nejlépe na místo, kde je největší výskyt slimáků. Ze země nechte vyčnívat přibližně centimetr vysoký okraj nádoby. A teď přijde na řadu pivo – slimáci nejsou zas takoví fajnšmekři a nalákáte je i na zvětralé pivko. Další den past zkontrolujte a uvidíte, kolik slimáků a hlemýžďů jste do ní nalákali. Opakujte podle potřeby.

Octový lapač

Škodlivý hmyz, hlavně ten létavý, nalákáte na směs octa a cukru. Jak na to? Nejprve si připravte roztok. Smíchejte jeden šálek jablečného octa s jedním šálkem cukru, poté vezměte slupku od banánu, nakrájejte ji a přidejte kousky do roztoku. Na závěr přilijte půl šálku vody. Tuto návnadu nalijte do láhve plastové či skleněné s užším hrdlem. Plastové láhve můžete zavěsit na spodní větve stromů, a ty skleněné můžete postavit na zem pod ovocné stromy a mírně zamáčknout do země. Hmyz se do takové pasti spolehlivě chytí. V případě potřeby vylijte a připravte si novou návnadu.

Nevyhánějte užitečný hmyz

A na závěr je dobré si uvědomit, že pokud sáhnete po chemickém prostředku, s největší pravděpodobností vyhubíte v zahradě i užitečný hmyz. Nemáme na mysli jen opylovače, mezi užitečné druhy hmyzu patří například beruška či zlatoočka obecná. Mimochodem, larvy i dospělí jedinci zlatoočky obecné se živí mšicemi a dokážou jich spořádat opravdu hodně. Pokud je chcete přilákat do své zahrady, mají rády například slunečnice a pampelišky.

Další info: Protecting Your Plants Naturally; 26 Tips to Protect Your Garden Against Bugs, Critters, and Disease

Autor článku: Petra Chmelová