Čtvrtek 16. května 2024, svátek má Přemysl
130 let

Lidovky.cz

Svět

Rusko útočilo na Dněpropetrovskou oblast, obránci zničili tři drony

Ukrajinští vojáci v tanku poblíž fronty u východoukrajinského Bachmutu (9. června 2023) foto: Reuters

Ruská armáda v noci na neděli útočila na Dněpropetrovskou oblast ve východní části Ukrajiny. Informoval o tom šéf tamní správy Serhij Lysak. Ukrajinská protiletecká obrana zničila tři drony íránské výroby. Úřady tvrdí, že dva bezpilotní letouny se zřítily v Kalužské oblasti na západě Ruska.
  8:22aktualizováno  12:36

Kromě útoků za použití dronů ruská armáda v noci při nasazení těžkého dělostřelectva ostřelovala v Dněpropetrovské oblasti okolí měst Marhanec a Nikopol.

Šéf správy Charkovské oblasti Oleh Syněhubov na sociální síti Telegram napsal, že Rusové v Bogoduchivském okresu zaútočili třemi drony a na místě vznikl požár. O škodách nebo obětech s nezmiňuje. V sobotu ruská armáda podle něho dvakrát ostřelovala hlavní čpavkovod, kterým před ruskou invazí do sousední země proudil amoniak z ruského města Togliatti do ukrajinské Oděsy.

Dva drony se zřítily na dvou různých místech Kalužské oblasti, uvedl její gubernátor Vladislav Šapša. Nikomu se nic nestalo. V jedné vsi u města Žukov byly kvůli pádu bezpilotního letounu poškozeny dva zahradní domky.

Ukrajinský generální štáb v pravidelné ranní svodce informoval, že ruské invazní síly pokračují hlavně ve snaze zcela obsadit Luhanskou a Doněckou oblast na východě země. V této části fronty se jednotky obou znepřátelených stran za poslední den střetly pětatřicetkrát.

Jedna z ukrajinských brigád na svém Facebooku zveřejnila video z osvobození vesničky Blahodatne jižně od Velyké Novosilky v Doněcké oblasti nedaleko hranic s Luhanskou oblastí. Vojáci vchází do jedné z budov a z okna vyvěšují ukrajinskou vlajku.

Při této operaci padl do zajetí blíže neurčený počet ruských vojáků. Ruskojazyčný servis BBC uvádí, že podle ukrajinských činitelů v oblasti Veliké Novosilky pokračuje ofenziva ukrajinských sil. Tvrzení bojujících stran nelze nezávisle ověřit.

Podle Kyjeva jsou Rusové v defenzivě na frontě v Záporožské a Chersonské oblasti. Podle náměstkyně ukrajinského ministerstva obrany Hanny Maljarové Rusové přesouvají svoje nejschopnější bojové jednotky směrem z Chersonské oblasti.

Rusko „výbuch v Kachovské vodní elektrárně provedlo s cílem zabránit ukrajinským silám v zahájení ofenzivy v chersonském směru a uvolnit potřebné rezervy k přesunu do míst v Záporožské oblasti a do okolí Bachmutu,“ uvedla Maljarová. Kyjev obviňuje ruskou armádu, že v úterý záměrně zničila hráz Kachovské přehrady i tamní vodní elektrárnu. Naopak Moskva tvrdí, že zničení obří přehrady mají na svědomí Ukrajinci.

Americký Institut pro výzkum války (ISW) píše, že ukrajinské jednotky v sobotu podnikaly protiofenzivní operace na nejméně čtyřech místech fronty. Podle amerických analytiků se ukrajinská armáda snaží o mimořádně obtížnou operaci - frontální útok na připravené obranné pozice, který komplikuje to, že nemá převahu ve vzduchu.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!