Zahrada, 11. 6. 2023

Foto: Shutterstock

Slunce svítí a úroda pomalu dozrává. Jak si ale pojistit své ovoce, aby ho nesklidili nezvaní opeření hosté? Devastující nálety nedělají jen špačci, ale i kosové, kteří také dokážou sezobat neskutečné množství plodů. Jak ochránit ovocné keře a stromky?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Když ptáci narazí na „zlatou žílu“ v podobě vaší ovocné zahrady, pak se můžete s úrodou pomalu rozloučit. Troufnou si téměř na každé ovoce – a co nesezobnou celé, to alespoň naklovají. Jak je odradit, aby dali vašemu ovoci pokoj?

Co se leskne, to se třpytí

Smějete se sousedovi, že rozvěšel CD a DVD na stromy? Věřte, že se nezbláznil, ba naopak – ví, co dělá. Tuto metodu běžně využívají menší zahrádkáři, využít ji můžete i na terasách a balkonech. Je to velmi levné a snadné opatření. Odlesky totiž ptáky ruší a zároveň na ně působí jako oči dravců, kteří je loví pro potravu. Použít můžete i holografickou pásku, kterou využívají i vinaři.

Tip: Ptáci nejsou zas tak hloupí, jak si můžete myslet, proto čas od času přemístěte lesklá CD či pásky na jiné místo. Ptáci totiž dokážou časem tuto fintu odhalit.

Strašák nejen „do zelí“

Strašáci nepatří jen do zelí, ale kamkoliv, kde potřebujete ptáky odradit. Navíc při výrobě strašáka zabavíte celou rodinu včetně dětí. A na závěr mu nezapomeňte obstarat něco třpytivého, to jen tak pro jistotu. Dokonce se doporučují i napodobeniny dravců, kteří mají drobnější ptactvo odradit.

Ochranné sítě

Jistou záruku můžete představovat i ochranná síť, kterou běžně zakoupíte v každém hobbymarketu a zahradnictví. Síť je též vcelku levný prostředek, jak úrodu ochránit. Použití je též snadné, zkrátka zakryjete vše, co si nechcete nechat ukrást. Dejte však pozor, abyste nenechali někde zbytečné mezery, zvláště při napojování dvou sítí. Ptáci dokážou využít každé skulinky a k ovoci se dostat.

TIP: Pokud chce, aby vám síť co nejdéle vydržela, mějte ji na ovoci jen nejnutnější dobu. Protože je síť poměrně levná, za nějaký čas se může začít trhat. Tomu lze ale předejít, tím, že ji nebudete zbytečně vystavovat povětrnostním podmínkám a slunci. Jakmile už síť nebude potřeba, uložte si ji na příští rok.

Ptačí rádio

Jak již bylo řečeno, drobnější ptáci jako špačci a kosové se bojí dravců. Přilákat skutečné dravce na svoji zahradu ale není snadné, a tak můžete využít takzvané zvukové plašičky. Na trhu je široká nabídka různých umělých plašiček, které napodobují nebo mají přímo nahrané hlasy dravců. Špačci jsou ale opravdu chytří, a ne úplně bojácní tvorové. Po čase můžou zjistit, že je sice straší hlas nepřítele, ale ve skutečnosti se nic vážné neděje. Přesto tento způsob patří k těm úspěšnějším.

Nasyťte nepřítele

Možná to zní jako paradox, ale i tuto metodu si někteří zahrádkáři pochvalují. Zkrátka dáte ptákům najíst něčeho jiného a oni pak za odměnu nechají na pokoji vaši úrodu. Jen si dejte pozor na vhodnou krmnou směs. Letní směs by neměla být pro ptáky tolik tučná, rozhodně se vyhněte lojovým koulím. A hlavně pozor na žluknutí semen a tím případnou otravu ptactva. Krmítko raději častěji doplňujte, než abyste do něho najednou nasypali velké množství.

Další info: Top 5 Methods to Protecting Cherries from Birds; 10 Smart Ways to Keep Birds Away From Fruit Trees

Autor článku: Bára Tomášková