Středa 15. května 2024, svátek má Žofie
130 let

Lidovky.cz

Svět

Rusové odpálili další přehradu. Ukrajinská protiofenziva osvobodila první tři obce

Záplavy v Chersonu způsobené explozí a protržením nedaleké Kachovské přehrady. (7. června 2023) foto: AP

Ruská armáda vyhodila do povětří malou přehradu na řece Mokri Jaly v Doněcké oblasti, což způsobilo záplavy na obou březích, oznámil v neděli mluvčí ukrajinské armády Valerij Šeršen deníku Ukrajinska pravda. Rusové se tak podle něho snaží zpomalit ukrajinskou protiofenzivu. Kyjev v neděli oficiálně oznámil, že osvobodil první tři obce: Blahodatne, Neskučne a Makarivka.
  17:53aktualizováno  21:31

„Nicméně to nemá vliv na probíhající ukrajinské ofenzivní operace v sektoru,“ dodal Šeršen.

„Okupanti nejprve vyhodili do povětří Karlovskou (vodní) nádrž, pak přehradu Kachovka, poté vyhodili do povětří další vodní stavby v okupované části Záporožské oblasti,“ uvedl. „Očekávají průlom našich obranných sil, proto, aby zpomalili náš postup, používají tuto taktiku.“

Šeršen dodal, že ukrajinská protiofenzíva již má první lokální výsledky, jako je osvobození obcí Blahodatne a Neskučne v Doněcké oblasti a postup ukrajinské armády k obci Urožajn v Chersonské oblasti.

Náměstkyně ukrajinského ministerstva obrany Hanna Maljarová uvedla, že Rusové jsou v defenzivě na frontě v Záporožské a Chersonské oblasti. Podle ní přesouvají do Záporožské oblasti a okolí Bachmutu svoje nejschopnější jednotky z Chersonské oblasti, která se vypořádává s ničivými záplavami vyvolanými protržením Kachovské přehrady.

Podle Maljarové postoupily ukrajinské síly na jihu Ukrajiny o 300 až 1 500 metrů. Osvobozeny byly vesnice Blahodatne a Makarivka. Jednotka územní obrany AREJ nedlouho předtím oznámila vytlačení ruských vojsk také ze vesnice Neskučne. Trojice obcí leží blízko sebe na hranici mezi Doněckou a Záporožskou oblastí, odkud Moskva již téměř týden hlásí silné ukrajinské útoky.

Americký Institut pro výzkum války (ISW) píše, že ukrajinské jednotky v sobotu podnikaly protiofenzivní operace na nejméně čtyřech místech fronty. Podle amerických analytiků se ukrajinská armáda snaží o mimořádně obtížnou operaci - frontální útok na připravené obranné pozice, který komplikuje to, že nemá převahu ve vzduchu.

Ukrajinská armáda dnes sdělila, že dobyla obec Blahodatne na jihovýchodě země. Vesnice leží na hranici mezi Doněckou a Záporožskou oblastí na jihovýchodě Ukrajiny, odkud Moskva již téměř týden hlásí silné ukrajinské útoky.

Ruské ministerstvo obrany podle agentury Reuters uvedlo, že ruské síly za posledních 48 hodin při odrážení neúspěšných ukrajinských útoků zničily nejméně sedm tanků Leopard a pět bojových vozidel pěchoty Bradley. Moskva rovněž uvedla, že se Ukrajina neúspěšně pokusila zaútočit šesti vysokorychlostními bezpilotními čluny na loď ruského námořnictva v Černém moři.

Podle ruských vojenských blogerů ukrajinské síly prorazily ruské linie jižně od města Velyka Novosilka a rychle obsadily několik vesnic, zatímco ruské síly ustoupily na výše položená místa. Právě k okolí Velyké Novosilky se nachází obec Blahodatne. Tvrzení válčících stran není možné bezprostředně ověřit.

Na jihu Ukrajiny pokračuje katastrofa vyvolaná zničením Kachovské přehrady, z něhož se Kyjev i Moskva obviňují navzájem. Podle ukrajinského ministerstva životního prostředí ztratila obří nádrž už 70 procent vody, přičemž hladina za poslední den klesla o další více než metr.

V Chersonu, největším městě pod přehradou, klesla hladina celkově o 1,5 metru. Zaplavené území se podle chersonské oblastní správy zmenšilo o téměř polovinu na současných 78 kilometrů čtverečních. Na Ukrajinou kontrolovaném pravém břehu Dněpru stále zůstává zatopeno 32 obcí a bezmála 4000 budov, na Ruskem okupovaném levém břehu je to 14 obcí.

Po zničení Kachovské přehrady přestává vtékat voda do Severokrymského kanálu, který je klíčový pro zásobování vodou Krymského poloostrova anektovaného Ruskem.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!