Hlavní obsah

Islámský stát přijal slib věrnosti od Boko Haram

– Bagdád

Islámský stát (IS) přijal slib věrnosti od nigerijské radikální organizace Boko Haram. Vyplývá to z nahrávky, kterou IS zveřejnil ve čtvrtek. Nigerijská organizace se přihlásila k extremistům ovládajícím části Iráku a Sýrie minulý týden.

Vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí

Článek

Obě skupiny se snaží vytvořit vlastní státy s přísnými islámskými pravidly. "Náš chalífa, Bůh jej ochraňuj, akceptoval slib loajality od našich bratrů z Boko Haram, takže gratulujeme muslimům a našim džihádistickým bratrům v západní Africe," uvedl na čtvrteční nahrávce mluvčí IS s odkazem na vůdce organizace abú Bakra Bagdádího.

Foto: repro Twitter

Mapa zveřejněná na sociální síti Twitter ukazuje území, která mají islamisté z ISIL v plánu dobýt a spojit do jednotného islámského chalífátu.

Boko Haram se obrátili na IS ve chvíli, kdy jsou pod tlakem ofenzivy jednotek Nigérie a okolních států, který podle úřadů přivedl islamisty na pokraj likvidace. Rovněž Islámský stát čelí v Iráku postupu vládních a kurdských jednotek u města Tikrít.

Bagdádího mluvčí se na nahrávce, jejíž autentičnost se podle agentur nepodařilo ověřit, obrací na muslimy, kteří se nemohou zapojit do bojů po boku radikálů v Iráku či Sýrii, aby pomohli těm v Africe.

Při útocích islamistů, jejichž násilí vedlo k odložení voleb a vážně ohrožuje politickou stabilitu Nigérie, zemřelo za posledních šest let okolo 13000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám