Hlavní obsah

Verstappen vyhlíží po 41. vítězství a vyrovnání Senny další výzvy

Nizozemský pilot Max Verstappen zůstává po úspěšné Velké ceně Kanady formule 1 hladový po dalších výzvách. Úřadující mistr světa a lídr průběžného pořadí v neděli vyrovnal 41. triumfem počin legendárního Brazilce Ayrtona Senny a zajistil svému týmu Red Bull jubilejní 100. výhru v F1. Pětadvacetiletý jezdec agentuře DPA řekl, že dalším cílem Red Bullu je nyní dosáhnout 200 vítězství.

Foto: Mathieu Belanger, Reuters

Nizozemský pilot Max Verstappen

Článek

"Samozřejmě jsem na to hrdý, ale doufám, že nezůstane jen u toho," uvedl Verstappen k vyrovnání Sennovy bilance. "Budeme chtít vyhrávat další závody," doplnil.

Dvojnásobný mistr světa ovládl nedělní podnik v Montrealu stylem start-cíl, zvítězil o více než devět vteřin před Fernandem Alonsem z Aston Martinu. Vyhrál šestý závod v sezoně, čtvrtý za sebou a vede šampionát už o 69 bodů před týmovým kolegou Sergiem Pérezem. "Debata o tom, zda lze Nizozemce letos ještě nějak chytit, skončila," napsal deník Guardian.

K chvále se připojil i italský list Corriere della Sera: "Verstappen dosáhl na Sennových 41 vítězství. Tohle číslo spojuje dva jezdce, kteří se nemohou více lišit. Sdílejí však stejnou sportovní agresivitu a hlad po úspěchu."

Více výher ve formuli 1 mají jen Francouz Alain Prost (51), Němci Sebastian Vettel (53) s Michaelem Schumacherem (91) a v čele je Brit Lewis Hamilton (103). "Jsme svědky zrodu dalšího megatalentu. Můžete o něm začít mluvit stejně jako o ostatních velikánech," podotkl šéf Red Bullu Christian Horner.

"Myslím, že zdejší stupně vítězů s Maxem, Fernandem a Lewisem byly ikonické pro poslední období ve formuli 1," narážel Horner na fakt, že všichni tři piloti nastřádali dohromady 176 vítězství.

Foto: Evan Buhler, Reuters

Nizozemský pilot Max Verstappen

Verstappen také 41 výhrami výrazně přispěl ke 100. triumfu Red Bullu, který figuruje v F1 od roku 2005. Dalších 38 vítězství získal dříve Sebastian Vettel, devětkrát vyhrál Australan Mark Webber, sedmkrát jeho krajan Daniel Ricciardo a pět prvenství získal Mexičan Pérez.

Red Bull je pátým týmem v historii, který tuto hranici pokořil. Více výher mají jen Williams (114), Mercedes (125), McLaren (183) a Ferrari (242). "Je to skvělý týmový počin, ale chceme dál vyhrávat. Novým cílem je 200 vítězství," pronesl Verstappen.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Red Bull se raduje z dalšího úspěchu

Horner poté připomněl i památku zakladatele Dietricha Mateschitze, který zemřel minulý rok. "Je to úžasný úspěch, který si teprve uvědomíme. Jsme mladý tým, který získal první výhru teprve v roce 2009. Za tu dobu jsme toho hodně dosáhli a doufám, že pokoříme i další stovku," dodal Horner.

Mistrovství světa pokračuje 2. července, kdy je na programu pro Red Bull domácí Velká cena Rakouska.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.