Festival připomenul příchod Řeků do regionu

21/6 2023

Řecká komunita a její příznivci si v pátek 17.6.2023 uskutečněním  řeckého festivalu připomněli již 75 let od příchodu Řeků do tehdejšího Československa, kam je  vyhnala z jejich vlasti občanská válka z let 1946-49. Dnes zde žije již 4. generace tehdy  více než 13 tisíc migrantů, kteří převážně pocházeli z řad chudých zemědělců ze severního Řecka. 

Festival připomenul příchod Řeků do regionu

Kyperský velvyslanec George S. Yiangou s náměstkem ostravského primátora Zbyňkem Pražákem. Foto: Kostas Papasavoglu

Dodnes jsou velice vděční tehdejšímu Československu, že zde nalezli bezpečí, získali vzdělání, založili své rodiny  a v průběhu doby navenek zcela splynuli s majoritní společností. Festivalem, který probíhá v pětiletých intervalech, si rádi připomínají svoje původní zvyky a kulturní tradice, které dále předávají svým dětem.  Bohatý program probíhal celý den jednak v DK Poklad v Porubě a byl zakončen  večerní „řeckou veselicí“ se společným tancem a typicky řeckou kuchyní  na výstavišti Černá louka, která se protáhla až do rána.

Vedle několika set řeckých občanů a jejich rodin z celé naší republiky i ze zahraničí navštívil festival také velvyslanec Kyperské republiky,  jeho Excelence  George S. Yiangou, a náměstek primátora Ostravy, pan Zbyněk Pražák.