P.A.C.: udržitelně vyrobené funkční čepice, šátky a ponožky MADE IN GERMANY

P.A.C.: udržitelně vyrobené funkční čepice, šátky a ponožky MADE IN GERMANY

Dá se dělat byznys udržitelně? Mladá německá značka P.A.C. je důkazem, že ano. Vyrábí přímo v Německu, využívá recyklované materiály a ekologicky šetrné postupy výroby. Jaká největší esa má tento průkopník na poli ekologie v rukávu?

Rodinná firma, inovativní přístup

Když se zakladatel značky P.A.C., tehdy třiadvacetiletý Lukas Weinmann, pustil v roce 2012 do podnikání, začínal v malých prostorách na zadním dvorku. Díky usilovné práci a inovativnímu přístupu na sebe úspěch nenechal dlouho čekat. Během pouhých devíti let se tak Lukasovi podařilo přesunout rozrůstající se firmu do moderní zelené továrny ve městě Schweinfurt.

Ve zbrusu novém a udržitelně vybudovaném komplexu na severozápadě Bavorska sídlí výroba, logistika i kanceláře firmy. Budova se pyšní tím, že je vystavěná s důrazem na ekologii a minimální uhlíkovou stopu, disponuje vlastní elektřinou ze solárních panelů i špičkovou technologií pro výrobu. Výrobky P.A.C. proto mohou hrdě nosit označení Made in Germany.

S ohledem na společnost i přírodu

Hnacím motorem značky P.A.C. není vidina maximálního zisku, ale touha vyrábět kvalitní produkty společensky i ekologicky udržitelným způsobem. Proto zavrhla firma finančně lukrativnější přesun výroby do zahraničí a investovala do stavby „zelené továrny“. Sídlo výroby přímo v Německu má tu výhodu, že do značné míry redukuje uhlíkovou stopu výrobků, které nemusejí putovat na pulty prodejen přes půl světa. Mezi zaměstnanci, kteří ručně šijí šátky a čepice P.A.C., najdeme i lidi s postižením a v rámci oživení vymírajícího textilního řemesla poskytuje firma také praxi studentům.

Velký důraz klade značka P.A.C. na vývoj produktů s minimálním dopadem na životní prostředí. Pro výrobu využívá udržitelnější postupy výroby nebo recyklované a recyklovatelné materiály, nejlépe z lokálních zdrojů.  K nejpokrokovějším v tomto ohledu patří kolekce multifunkčních šátků Merino Nature. Nejen, že jsou vyrobené z přírodního materiálu – vlny, ale ani pro jejich barvení nebyla využita žádná chemie. Všechny čtyři barevné varianty šátku jsou obarvené pouze přírodními barvivy z rostlin.

Průkopník v recyklaci vlny

Kromě materiálů vyrobených recyklací PET lahví nebo odpadu z moře, které jsou mezi uvědomělejšími outdoorovými značkami již nějakou dobu využívané, P.A.C. po dlouholetém vývoji přišel s přelomovou technologií na recyklaci vlny. Vlna je sama o sobě vyzdvihována nejen pro své skvělé funkční vlastnosti, ale také jako jeden z přírodních obnovitelných a odbouratelných materiálů s poměrně malým dopadem na životní prostředí. I tak však není produkce vlny zcela bez negativních ekologických dopadů, proto je její opakované použití dalším krokem k redukci odpadu i využívání přírodních zdrojů. Značka P.A.C. tak udává směr novým trendům.

Kolekce P.A.C. Merin z recyklované merino vlny.
Kolekce P.A.C. Merin z recyklované merino vlny.

Sbohem komáři a klíšťata!

K dalším z vydařených inovací z dílny P.A.C. patří technologie Anti Mosquito/Anti Tick, což je revoluční úprava odpuzující hmyz. Ponožky, čepice, čelenky a šátky s touto technologií odpuzují nepříjemný hmyz okamžitě podobně jako repelent. Oproti produktům jiných značek s anti-insect úpravou na bázi DEET, které hmyz (veškerý včetně neškodných druhů) po 10-15 minutách zabijí, se metoda značky P.A.C zdá šetrnější k přírodě a díky okamžitému efektu i účinnější v ochraně proti vtíravým útokům klíšťat či komárů.

Nabídku značky P.A.C. najdete na headwear.cz (čepice, šátky apod.) a 4trek.sk (ponožky).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: