Hlavní obsah

Vylepšené hry? Obchodník slibuje vrcholnou akci pro dopující sportovce

V roce 2024 by se měly uskutečnit hry pro dopující sportovce. Uspořádání tzv. Vylepšených her (Enhanced Games) oznámil australský obchodník Aron D'Souza. Místo ani termín konání zatím neupřesnil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Soutěžit by se mělo v atletice, plavání, vzpírání, gymnastice a bojových sportech. Hry budou otevřené i sportovcům, kteří zakázané látky neberou. Podle D'Souzy by právě konfrontace vylepšených, jak dopující sportovce nazývá, a čistých sportovců měla přilákat fanoušky.

"Chceme přírodní i vylepšené sportovce," řekl agentuře AAP. "Doufám, že dorazí odvážní přírodní sportovci a řeknou: Hele, já splňuji všechny podmínky Světové antidopingové organizace a stejně vás porazím. To by byla pro televizi skvělá podívaná," prohlásil.

Hry na oficiálním webu mimo jiné lákají na vystoupení nejrychlejšího muže planety, který překonal rekord jamajské hvězdy Usaina Bolta v běhu na 100 metrů. Ve videu však kvůli dopingu vystupuje inkognito.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jamajský sprinter Usain Bolt na Zlaté tretře.

"Odemknul všechny atletické možnosti svého těla. Ale svět na něj není připraven. Olympijské hnutí ho nenávidí a dělá z něj zlosyna," stojí na webu spolu s výzvou k ukončení šikany dopujících sportovců. Podle D'Souzy jde o přirozený vědecký vývoj.

"Na každé olympiádě odvážní sportovci překonají světové rekordy, jen aby jim poté medaile sebrali, potrestali je a pošpinili jejich jména. Je na čase tento opresivní cyklus ukončit," píše se na webu s tím, že podpůrné látky lidé užívali napříč historií.

D'Souza je přesvědčený, že hry pro dopující sportovce nejsou nijak morálně škodlivé. Proti už se však postavil Australský olympijský výbor. "Sport musí být čistý a pro sportovce bezpečný. A koncept her pro dopující sportovce je nejen nezodpovědný, ale i nebezpečný," uvedl jeho předseda Matt Carroll.

Reklama