Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Česko

Bouřky nad Českem. Lámaly stromy hlavně na Vysočině a v Libereckém kraji

V souvislosti s bouřkami hasiči v Libereckém kraji vyjížděli k mimořádným událostem. (5. července 2023) foto: HZS Libereckého kraje

Přes Česko přecházejí od západu na východ bouřky. Spojují se do linií, na jejichž čele můžete čekat výraznější nárazy větru. Tam, kde přejde více linií, může v krátké době napršet až 50 milimetrů. Hasiči vyjížděli k desítkám případů, obvykle šlo o polámané stromy.
  13:18aktualizováno  20:59

Nejvýraznější linie (tzv. squall line) přišla do Čech z Bavorska. Podle výstrahy meteorologů budou bouřky doprovázené nárazy větru kolem 70 kilometrů za hodinu, malými kroupami a intenzivními srážkami, které mohou dočasně zvednout menší toky.

„Srážky budou krátkodobě intenzivní, ale díky rychlému postupu bouří od západu očekáváme úhrny maximálně kolem 30 milimetrů, u opakujících se bouřek na východě území ojediněle kolem 50 milimetrů,“ uvedli meteorologové.

Bouřky už prošly severní částí země. Hasiči v Libereckém kraji ve středu vyjeli v souvislosti se silnými bouřkami k několika popadaným stromům. Pomáhali odčerpávat vodu, která přetékala z kanalizace. Jeden strom spadl na cyklostezku. Řekla to mluvčí libereckých hasičů Petra Knížková.

V Libereckém kraji hasiči vyjeli ke 12 mimořádným událostem, v osmi z toho odstraňovali spadlý strom. „Polámané stromy se ještě někde mohou objevit,“ uvedla Knížková. V Ústeckém kraji hasiči v souvislosti s počasím žádné mimořádné výjezdy neměli, řekl mluvčí hasičů.

V Pardubickém kraji odklízeli spadlé nebo nakloněné stromy, v Hradeckém také odčerpávali vodu po prudkých deštích. Oznámení z dalších míst stále přicházejí. Studená fronta pomalu opouští sever Čech a míří na východ.

„Událostí jsou desítky, začaly po 15:00, vyjížděli jsme ve všech okresech,“ uvedl Mačát. Stromy a větve hasiči odklízeli například v Medlešicích u Chrudimi, Starém Hradišti u Pardubic, v Tatenicích na Orlickoústecku nebo Březinách na Svitavsku.

V Hradeckém kraji měli zásahů naopak jen málo. V obchodním centru Atrium v Hradci Králové odčerpávali vodu, která se do prodejny valila z poškozeného okapového svodu, pomocí vysavače jí odsáli asi 1500 litrů. Voda ze svodů tekla i do Klicperova divadla, zatopila rovněž garáž a sklepy bytového domu ve čtvrti Kukleny. Stromy hasiči odstraňovali v Bohdašíně na Náchodsku a u Třebihoště na Trutnovsku.

V Moravskoslezském kraji odstraňovali polámané větve či čerpali vodu ze sklepů. Evidují 15 událostí souvisejících s počasím, všechny se obešly bez zranění řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Lukáš Popp.

Většina hlášených událostí je z okresů Karviná a Frýdek-Místek. „Převážně šlo o polámané větve a stromy, dvě události si vyžádaly čerpání vody ze sklepů,“ uvedl Popp.

Na Vysočině nejezdily vlaky

Stromy popadané kvůli bouřce dnes omezily dopravu na dvou tratích v Jihočeském kraji a na Vysočině. Po 13:30 se podle informací Českých drah zastavil provoz mezi Dačicemi a Telčí. Obnovit se ho podařilo asi po dvou hodinách. Před 16:00 vlaky nejezdily také v úseku Rybník - Lipno nad Vltavou.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

Spadlé stromy blokovaly na několika místech i silnice. Hasiči je odstraňovali ve Stojčíně, Radkově nebo u Velkého Meziříčí. Uvedli to na svém webu. Podle údajů meteorologů napršelo v bouřkách na některých místech i 14 litrů na čtvereční metr.

V západní polovině Česka platí výstraha do podvečera, na východě pak zhruba do desáté večer. Další bouřky se pak prozatím očekávají o víkendu.

Živel by rozhodně neměl mít sílu bouří, které udeřily v severozápadní Evropě a velké škody napáchaly zejména v Nizozemsku.

Autor: