Denník N

Veľká prehra, potom veľký útok. Tour je zatiaľ výnimočná, lebo Pogačar aj Vingegaard neváhajú riskovať

Tadej Pogačar. Foto – AP
Tadej Pogačar. Foto – AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tour de France má za sebou prvý týždeň, aj to necelý, no už teraz je isté, že sa zaradí medzi najzaujímavejšie úvody v histórii podujatia.

Po štvrtkovej 6. etape je hrdinom Slovinec Tadej Pogačar, ktorý v piaty deň pretekov výrazne stratil na svojho súpera Jonasa Vingegaarda z Dánska a v cieli sa navyše dozvedel, že jeho priateľka po páde na pretekoch utrpela otras mozgu.

Vo štvrtok sa preto počítalo s ďalšou možnou prehrou, Pogačar však na zaváhanie odpovedal úspešným protiútokom, vyhral etapu a situácia na čele celkového poradia sa opäť vyrovnala.

Útoky favoritov sú v úvodných dňoch Grand Tour netradičné a ani tento rok sa s nimi napriek členitému profilu príliš nepočítalo. Obaja hlavní aktéri však potvrdzujú, že útočia vždy, keď je na to príležitosť, čím robia cyklistiku atraktívnejšou.

„Je to ako zo starej školy,“ hodnotil doterajší priebeh expert Eurosportu a bývalý belgický profesionál Philippe Gilbert.

A hoci sa už po šiestich dňoch zdá, že v celkovom poradí Vingegaardovi a Pogačarovi nedokáže nikto ďalší konkurovať, ich vzájomný súboj môže byť mimoriadne napínavý. Medzi oboma je po 6. etape v celkovom poradí rozdiel 24 sekúnd.

Záver 6. etapy

Útok 50 km pred cieľom

Pre tím Jumbo-Visma to dlho vyzeralo na dokonalé dva dni. V stredu boli jasne najsilnejší a líder Jonas Vingegaard bol najlepším jazdcom.

Prevaha tímu bola taká veľká, že si vo štvrtok mohol dovoliť taktizovať, teda kontrolovať preteky a čakať na kroky súperov. V tíme však zvolili presne opačnú stratégiu – agresívnu – a od prvých metrov naznačovali, že chcú vlastnú dominanciu ešte zvýrazniť.

S odstupom času sa zdá, že sa v tíme prerátali.

Hneď ako sa vo štvrtok odštartovalo, vyrazil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie