Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. července 2023 12:00
Čas čtení 4:22
Tereza Patočková

První Wimbledon bez Sereny Williams. Tohle jsou outfity, ve kterých tvořila historii

První Wimbledon bez Sereny Williams. Tohle jsou outfity, ve kterých tvořila historii
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI SERENA WILLIAMS
Uložit Uložené

Serena Williams na kurty nenosila „jen“ pěknou módu, její oblečení mnohdy skrývalo symbolický význam i aktivismus.

Letošní Wimbledon je poprvé bez Sereny Williams. Minulý rok ohlásila konec své kariéry a její angažmá tím ve vrcholovém sportu skončilo. Serena byla profesionální hráčkou 27 let, za tu dobu musela kromě desítek pohárů vybojovat také spoustu neviditelných bitev mimo tenisové kurty.

Pro ni jako ženu a černošku to v tomto sportu nebylo jednoduché. Ať už se jednalo o dvojí metr, který na ni mnohdy tenisový svět i společnost mimo něj uplatňovaly, či sexistické stereotypy. Serena se se vším vždy vypořádala se vztyčenou hlavou. Její oblečení na této cestě mnohdy hrálo velkou symbolickou roli. Podívej se na outfity a kauzy, kterými měnila historii. 
 

Bio ve zkratce
Serena Williams je americká tenistka, která způsobila revoluci v ženském tenise. Získala více grandslamových titulů ve dvouhře (23) než kdokoliv jiný – ať už žena, či muž. Narodila se 26. září 1981 v Michiganu (USA). Společně se sestrou Venus je rodiče vždy vedli ke sportu. V roce 1991 se rodina přestěhovala na Floridu, aby Serena a Venus mohly navštěvovat tenisovou akademii. 

Serena Williams se stala profesionálkou v roce 1995, rok po své starší sestře. V 17 letech vyhrála grandslamový titul ve dvouhře na US Open a na stejném turnaji potom s Venus vyhrály čtyřhru. Serena se stala první černoškou, která vyhrála dvouhru v historii US Open. Se sestrou potom v průběhu kariéry získaly společně 14 grandslamových titulů ve čtyřhře.

A to i přesto, že na její oblečení upozorňovala média po celou její kariéru a sportovní street style, který často kombinovala s třpytivými šperky, společnost na začátku milénia vnímala jako kýč. Největší pozornost si pak získala pět let stará kauza.

Na French Open 2018 Serena všechny ohromila, když na kurt přišla v neobvyklém outfitu. Na sobě měla dlouhý upnutý overal aka catsuit. Černý oblek s červeným páskem vypadal sice skvěle, kromě toho však sloužil také jako zdravotní pomůcka. 


Serena měla totiž po porodu zdravotní problémy související s krevními sraženinami. Overal jí tak mimo jiné pomáhal během hry udržovat správnou cirkulaci krve. „Cítím se v něm jako bojovnice, možná královna z Wakandy, ale zároveň mi i pomáhá se sraženinami,“ řekla tehdy Serena.


U toho by to bývalo zůstalo, kdyby se prezident Francouzské tenisové federace Bernard Giudicelli k nezvyklé volbě tenisové soupravy nevyjádřil negativně. Uvedl, že na Roland Garros se podobné oblečení tolerovat nebude. „Myslím, že jsme někdy zašli příliš daleko. Například letošní kombinace Sereny už nebude akceptována. Musíte respektovat hru a místo,“ řekl.


Jeho vyjádření okamžitě pobouřilo veřejnost, která spekulovala, do jaké míry je tohle rozhodnutí sexistickým a diskriminačním aktem. Také například v Česku se objevovala přirovnání k neobvyklé „zdravotní“ helmě fotbalisty Petra Čecha a jak by bylo absurdní mu něco takového zakazovat. Proč tak tedy činíme u ženy – matky, která má poporodní komplikace. 

Nebylo to navíc vůbec poprvé, co si žena vzala na kurt podobný outfit ani co si jej poprvé vzala Serena, která měla krátkou verzi už v roce 2002 na US Open. Vůbec poprvé si ale overal oblékla štíhlá a bílá žena, a reakce veřejnosti se tak nepřekvapivě velmi lišily. Anne White si na Wimbledon v roce 1985 oblékla skoro stejný overal, ale v bílé barvě. I přesto, že vedení Wimbledonu mělo k její volbě podobný postoj jako měl Giudicelli k Sereně, veřejnost Anne za její výběr obdivovala. To stejné se ale nedá úplně říct o Sereně a její první volbě krátkého overalu v roce 2002. Média proklamující se za hlas lidu tehdy Serenu odsoudila. Módní kritička listu Washington Post Robin Givhan například naznačila, že Serena v overalu vypadá jako sex worker, a o samotném outfitu řekla, že vypadá trashy. 


O 16 let později však Serenu v dlouhém overalu společnost podržela a nesmyslné vynucování si elitářského dresscodu mnozí odsoudili. Serena však byla ze slov Giudicelliho klidná. Na zákaz nic neřekla a veřejnost ujistila, že vše bude v „pořádku“. Mnozí její flegmatický přístup moc nechápali, jelikož Serena byla vždy ta sportovkyně, která se proti diskriminaci a nesmyslným pravidlům „ozvala“. Její fanoušci tak byli nejprve zaskočeni, avšak netrvalo dlouho a ukázalo se, že Serena jen chtěla svou odvetu servírovat za studena. To, co následovalo, mnohým vzalo dech. 

Svým dalším krokem si Williams vysloužila trofej královny symbolů a zdvižených prostředníčků. Na kurtu se totiž objevila v pravém opaku svého předchozího oblečení. Pokud o overalu panovala adjektiva jako nedostatečně ženský, nerespektující hru, neelegantní, princeznovský outfit navržený Virgilem Ablohem byl pravým protipólem. Serena vypadala spíš jako baletka. Měla na sobě tylovou „tutu“ sukni a síťované lesklé punčocháče. Tímto gestem ukázala, jak absurdní je diktovat ženám, co si mají oblékat.

 Serena si nakonec tutu oblíbila a na kurt ji vynesla ještě ve fialové barvě.

Tyto události však nebyly zdaleka ojedinělými situacemi, kdy se Serena potýkala s dvojím metrem a diskriminací. Ve stejném roce jí rozhodčí udělil napomenutí za to, že se gesty domlouvá s trenérem v hledišti, jak má hrát. Serenu to vytočilo a nařčení z nefér hry odmítla. Rozhodčí si však stál za svým a Serena v návalu emocí hodila raketou o zem.

Za tento krok sklidila obrovskou vlnu kritiky. V očích veřejnosti byla vykreslována jako „hysterická žena“, která kolem sebe dupe a neumí unést prohru. Stejné emoce, které před ní mnohdy dost podobně vyjadřovali muži, se většinou obešly bez většího povšimnutí. V Herald Sun dokonce vyšla karikatura, kterou mnozí označovali za rasistickou kvůli velkým rtům, jež na ní Serena má. Australský Press Council však o rok později rozhodl, že se o rasismus nejednalo. 

Prohlédni si další outfity, kterými Serena udávala směr a které veřejnost odsuzovala jako „kýčovité“ či nevkusné. 

Domů
Sdílet
Diskuse