Hlavní obsah

Vedro udeří ještě víc, než se čekalo. V neděli raději nevycházet, doporučují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S velmi vysokými teplotami, které ojediněle mohou stoupat až k 38 °C, se v sobotu setkáme nejen v Čechách, ale i na jihu Moravy. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto v pátek upravil výstrahu. Vedle toho meteorologové upozorňují rovněž na nízký stav ozonu a doporučují lidem, aby zejména v neděli omezili pobyt na přímém slunci.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 14.7Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„V sobotu nás čeká prozatím nejteplejší den tohoto roku a teploty budou šplhat i výrazně přes 35 °C, ojediněle by mohlo být dosaženo až 38 °C,“ očekávají meteorologové.

Výstraha před sobotními velmi vysokými teplotami se rozšířila i do východních oblastí Čech a rovněž na jih Moravy. Platit bude od 11 do 20 hodin v Praze, Středočeském, Karlovarském, Plzeňském, Ústeckém a částech Libereckého, Jihočeského a Jihomoravského kraje. Na zbytku území bude platit nižší stupeň varování.

Desatero tipů, jak ochladit horký byt a také sebe

Jak na to

Kromě dodržování pitného režimu by lidé měli omezit i pobyt na přímém slunci, a to nejen kvůli vysokým teplotám. Současný stav ozonu nad naším územím je silně podprůměrný a hodnoty UV indexu se aktuálně pohybují kolem hodnoty 7 na 11bodové stupnici.

„V neděli však množství ozonu nad střední Evropou přechodně výrazně klesne a hodnoty maximálního poledního UV indexu by se měly při jasné nebo skoro jasné obloze většinou pohybovat kolem 8,5, na horách a v jižních částech ČR až mírně nad 9,“ upozornili meteorologové s tím, že při jasném počasí doporučují v neděli mezi 11. a 15. hodinou omezit pobyt na přímém slunci a chránit se opalovacím krémem s vysokým ochranným faktorem.

Varování před vysokými teplotami bude na Moravě a ve Slezsku platit i v neděli.

V souvislosti s horkým počasím zůstává do odvolání v platnosti rovněž výstraha před nebezpečím vzniku požárů, přičemž v západní polovině republiky bude v souvislosti s velmi vysokými teplotami od soboty na vyšším stupni.

Foto: ČHMÚ

Výstraha ČHMÚ před vysokými teplotami a rizikem požárů

Vlny veder se mohou opakovat v průměru každých pět let, upozorňují vědci

Věda a školy

V Aténách kvůli extrémnímu horku zavřeli Akropoli, předtím tam zkolabovala turistka

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám