Alcaraz ovládl Wimbledon. Ve strhujícím finále udolal Djokoviče v pěti setech

  14:50aktualizováno  22:35
Ustál špatný vstup, zvládl klíčové body a přemohl o šestnáct let staršího soupeře. Ve střetu hvězd rozdílných generací ve finále Wimbledonu uspěl dvacetiletý Španěl Carlos Alcaraz, který zkušeného Srba Novaka Djokoviče porazil v pěti setech 1:6, 7:6, 6:1, 3:6 a 6:4. Poprvé v kariéře uzmul slavnou trofej z Londýna, po loňském US Open slaví svůj druhý grandslamový titul. Po finále dvouhry mužů triumfovaly Barbora Strýcová se Sie Šu-wej v ženském deblu.

Sedmatřicetiletá Češka se letos loučí s kariérou, se spoluhráčkou z Tchaj-wanu navázaly na titul z Wimbledonu z roku 2019, ve finále přemohly belgicko-australský pár Elise Mertensová, Storm Hunterová 7:5 a 6:4.

Alcaraz vs. Djokovič

Podrobná reportáž

V mužském finále, které nedělní program na centrálním kurtu odstartovalo, se aktuální lídr žebříčku Alcaraz v pouhých dvaceti letech předvedl jako obrovský mentální silák. Nepropadl smutku po zkaženém prvním setu, odčinil 45 nevynucených chyb, uspěl třeba i ve 26 minut dlouhém gamu v polovině třetího setu.

„Musím pochválit jeho výkon, ukázal kvalitu hlavně v závěru zápasu, musel ho dopodávat. Hrál skvěle, takže mu gratuluju,“ uznal Djokovič. „Myslel jsem, že s tebou budu mít problémy jen na antuce a betonu, ale dokázal jsi, že jsi silný i na trávě,“ vzkázal vítěznému kolegovi.

Alcaraz Srbovi aktivně vzdoroval, ve druhém setu ho přemohl v tiebreaku, čímž utnul jeho 14 vítězství ve zkrácených hrách na grandslamech v řadě. V pátém dějství se ukázal jako stabilnější a po čtyřech hodinách a 46 minutách slavil vítězství 1:6, 7:6, 6:1, 3:6 a 6:4.

„Je skvělé vyhrát, ale i kdybych toto finále nezvládl, byl bych na sebe pyšný. Hrát s někým, kdo toho pro náš sport udělal tolik, je neskutečné, titul z Wimbledonu je pro mě splnění snu. Je těžké to zpracovat, jsem na sebe i svůj tým nesmírně hrdý,“ rozplýval se Španěl v rozhovoru na kurtu. Djokovičovi překazil útok na osmý wimbledonský pohár a z grandslamů celkově 24., kterým by Srb vyrovnal absolutní rekord Margaret Courtové.

Alcaraz měl přitom ve finále pomalejší rozjezd.

Poté, co v prvním gamu nevyužil brejkbol, ve druhém sám o podání přišel. Třetí hra nabídla nádhernou výměnu, jež čítala 21 úderů a kterou španělský tenista po Djokovičově bekhendu po levé lajně přetáhl za základní čáru.

Carlos Alcaraz není s průběhem prvního setu finále Wimbledonu příliš spokojený.

I když se Alcaraz mohl pyšnit rázným servisem, velkým množstvím chyb si cestu první sadou ještě více zkomplikoval. Srbovi odevzdal další podání a dostal se do tíživé situace 0:4.

I nadále se střídal Djokovičův osobitě agresivní styl s velkým množstvím kiksů, kterých se jeho soupeř dopouštěl. Když v rohu centrálního dvorce svítilo skóre 5:0 ve prospěch srbského hráče, už nikdo neočekával, že by Španěl první sadu otočil. Vyhnul se sice nepříjemnému kanáru, když za své jméno konečně zapsal jedničku, na víc už se však nezmohl.

Nenechal se tím však rozhodit, do druhého dějství vlítl dobře zahraným podáním. Pak i on poprvé v zápase vybojoval brejk, po dlouhé přetahované o Djokovičův servis využil zaváhání soupeře, který vyhodil forhendový úder do výseče pro debl.

Smutnící Novak Djokovič po prohře ve finále Wimbledonu

Španěl však o výhodu vzápětí přišel, Srb zlikvidoval další brejkovou hrozbu a vyrovnal na 2:2. Pak se oba tenisté rvali o servisy, atraktivními výměnami zvedali ze sedaček zaplněné ochozy centrálního dvorce. Alcarazův vzestup ve druhém setu byl výrazný, na 4:3 odskočil čistou hrou.

Čím byla bitva o druhý set dramatičtější, tím nabízela pohlednější výměny. Vyrovnanost druhé sady podtrhl fakt, že se rozhodovala až v tiebreaku. V něm Španěl vyšvihl technickou parádičku, když geniálně zkrátil míček, který dopadl jen těsně za síť.

Srb následně dostal napomenutí od rozhodčího za příliš dlouhou přípravu mezi servisy. Výtka Djokoviče zprvu nerozhodila, připravil si první setbol, ale lacinou chybou z bekhendu se s ním hned rozloučil. Vzápětí si příležitost vytvořil rovněž Alcaraz, wimbledonské finále srovnal po povedeném prohozu.

Carlos Alcaraz prožívá finále Wimbledonu naplno.

A rozjel se. Rychle odskočil do vedení 2:0. Srb sice stáhl na 1:2, další game už ale ve třetí sadě překvapivě nepřidal. Natropil v ní 18 nevynucených chyb a zvládl jen šest vítězných míčů.

Velká psychická zkouška čekala tenisty v pátém gamu, který trval dlouhých 26 minut, jen o devět méně než celý první set. Hráči se třináctkrát dostali do shody, Alcaraz si vybojoval sedm brejkbolů. Když Djokovič forhendem napálil pásku, Španěl vítězoslavně zařval.

Sám pak nadělil soupeři výsledek, kterým v prvním setu prohrál. Djokovič vypadal odevzdaně, po třetí sadě odešel na dlouhou dobu do útrob stadionu. S návratem příliš nespěchal, Alcaraz si stěžoval u umpirového rozhodčího a Srba přivítal zpátky na kurtu pískající dav.

Wimbledon 2023

příloha iDNES.cz

Do stavu 2:2 oba soupeři sehrávali vyrovnané výměny, jako první čtvrtý set zdramatizoval Djokovič, když uzmul brejk na 3:2. Španěl se jen těžko snažil dotahovat, ovšem nezískal ani brejkbol.

Srb navíc zakončil sadu dalším ukradeným podáním, poměrně jednoduše srovnal utkání na 2:2.

Přišel pátý a rozhodující set.

Oba hráči si při úvodních returnech vytvořili brejkboly, ani jeden ho však nedokázal proměnit. Po více jak čtyřech hodinách zápasu se stále pouštěli do fyzicky náročných kousků, které především v Alcarazově podání diváci oceňovali hlasitým skandováním.

Jejich oblíbenec se jim odměnil parádním bekhendovým prohozem po levé lajně, kterým ukořistil klíčový brejk na 2:1. Djokovič se rozzlobil natolik, že rozmlátil raketu o sloupek síťky. Jeho nervového výpadku Alcaraz využil, esem dovršil čistou hru a vyšvihl se do vedení 3:1.

Novak Djokovič (vlevo) gratuluje Carlosi Alcarazovi k výhře ve finále Wimbledonu.

Srb sice vlastní podání dále držel, pořád byl ale ve značné nevýhodě. Chvílemi jen nechápavě kroutil hlavou, třeba když Španěl po prvním nevydařeném podání vyčaroval z druhého rázné eso.

A po chvíli šel servírovat na vítězství. Blýskl se přechodem na síť, ze kterého vymáčkl těžký volej a poskočil na 30:15. Mečbol vybojoval přímým bodem z podání a po téměř pěti hodinách ho proměnil líbeznou forhendovou smečí.

Po vítězství padl na trávník a prožíval euforii. Uznale pozoroval svého staršího soupeře při rozhovoru, následně mu vysekl poklonu. „Už od narození jsem sledoval, jak hraješ, ty sám o sobě říkáš, že se necítíš na 36, ale 26. Dnes jsi to potvrdil.“

Trofej předala oběma tenistům princezna Kate. „Je speciální hrát před členy královských rodin, hodně si cením veškeré podpory. Před vámi jsem dvakrát vyhrál, tak snad budete chodit častěji,“ vzkázal do lóže španělskému králi Filipovi VI., který jeho počínání sledoval už na loňském US Open.

Tenisový grandslam Wimbledon v Londýně

tráva, dotace 44,7 milionu liber

Muži
Dvouhra - finále:

Alcaraz (1-Šp.) - Djokovič (2-Srb.) 1:6, 7:6 (8:6), 6:1, 3:6, 6:4

Ženy
Čtyřhra - finále:

Strýcová, Sie Šu-wej (ČR/Tchaj-wan) - Hunterová, Mertensová (3-Austr./Belg.) 7:5, 6:4

Junioři
Dvouhra - finále:

Searle (Brit.) - Děmin (5-Rus.) 6:4, 6:4

Čtyřhra - finále:
Filip, Vulpitta (ČR/It.) - Djurič, Gea (6-Srb./Fr.) 6:3, 6:3

Juniorky
Dvouhra - finále:

Ngounoueová (2-USA) - Bartůňková (ČR) 6:2, 6:2

Čtyřhra - finále
Kovačková, Samsonová (ČR) - Klugmanová, Lacyová (Brit.) 6:4, 7:5

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zazářil v pravou chvíli. Pastrňák vystřelil Bostonu v prodloužení postup

5. května 2024  5:27,  aktualizováno  7:04

Hokejisté Bostonu po dvou porážkách zvládli rozhodující sedmý zápas úvodního kola play off NHL...

Pogačar téměř vyhrál sprinterskou etapu. Nakonec se na Giru raduje Merlier

6. května 2024  13:20,  aktualizováno  18:11

Měl to být den vrcholící hromadným dojezdem, ale třetí etapa cyklistického Gira d’Italia postavila...

Montér a frézař z Ostravska. Na šampionát vyrazíme s manželkami, hlásí další výherci

6. května 2024  17:59,  aktualizováno 

Ideální start nového týdne? Výhra v soutěži. Při pondělku měli štěstí a získali od iDNES.cz...

Kania o konci Kozla: Nemusel by zvládnout změnu, budujeme nový klub

6. května 2024  17:22

Po nedělním oznámení trenéra Luboše Kozla, že ve fotbalovém Liberci na přání nového vedení po...

Fila: gól číslo 10 před Trpišovským a Tvrdíkem. Jde do přípravy, oznámil kouč

6. května 2024  17:15

Jubilejní desátý gól sezony nemohl fotbalista Daniel Fila načasovat lépe. Kariérní milník slavil...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...