Hlavní obsah

Čínský ministr zahraničí zmizel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský ministr zahraničí Čchin Kang se už tři týdny neukázal na veřejnosti v době, kdy se Peking snaží zlepšit diplomatické vztahy s Washingtonem, napsal list The Guardian. Údajně je nemocný.

Foto: Profimedia.cz

Čínský ministr zahraničí Čchin Kang

Článek

Očekávalo se, že Čchin, který byl velvyslancem ve Washingtonu a patří mezi chráněnce čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, bude hrát klíčovou roli při jednáních s USA, naposled se však objevil na veřejnosti 25. června v Pekingu, kde se setkal se svým srílanským protějškem.

Nebyl součástí delegace, která jednala v Pekingu s americkou ministryní financí Janet Yellenovou na začátku července, ani té, která pak jednala s americkým vyslancem pro klima Johnem Kellym.

Minulý týden se Čching neúčastnil summitu států ASEAN v Indonésii, v čele čínské delegace byl nahrazen jiným diplomatem. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin uvedl, že nemohl jet „ze zdravotních důvodů“.

NATO zkresluje situaci, jeho zájmy nenapadáme, tvrdí Čína

Svět

Na začátku července také Čína bez udání důvodu zrušila plánovanou návštěvu Josepa Borrella, jenž má v EU na starosti zahraniční politiku.

Cenzura

Příspěvky na čínských sociálních sítích o absenci Čchina jsou zřejmě cenzurovány. Když se zadalo do vyhledavače na čínském mikroblogu Weibo spojení „Kde je Čchin?“, neobjevily se žádné výsledky, uvedl list The Guardian.

Analytik Phil Cunningham uvedl, že z článku, který napsal pro sobotní vydání provládního deníku South China Morning Post, bylo vyškrtnuto pět vět zmiňujících absenci Čchina.

Stálo v nich, že ze scény zmizel v době, kdy by na ní měl být. Zpochybňoval, že to bylo kvůli nemoci a naznačoval, že mohl ztratit „politickou přízeň“.

„Čchin Kang chybí. Nechybí jen ve zprávách v Číně, ale chybí i v mém článku,“ komentoval to na Twitteru Cunningham.

Čchin patří mezi „vlčí válečníky“, tvrdé diplomaty, kteří upřednostňují konfrontační styl.

Americký ministr zahraničí se vydá na odloženou návštěvu Číny

Zahraniční

Z diplomatů Pekingu se stali vlci bojovníci

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám