Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kybernetické útoky evidoval NÚKIB v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu

Česko

  17:03aktualizováno  18:09
Národní úřad pro kybernetickou bezpečnosti loni evidoval několik incidentů souvisejících s ruskou invazí na Ukrajinu, řekl po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Dvojnásobný byl podle zprávy, kterou projednávala vláda, nárůst incidentů v kritické infrastruktuře.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) loni přímo řešil 146 kybernetických bezpečnostních incidentů oproti 157 z roku 2021. Policie však loni evidovala téměř dvojnásobný nárůst kyberkriminálních aktivit, podobně stouplo i množství incidentů v kritické infrastruktuře.

„Nejvíc incidentů úřad evidoval v rámci veřejného sektoru, následovalo zdravotnictví a soukromý sektor. Téměř dvojnásobný nárůst incidentů se objevil v rámci kritické informační infrastruktury, většinu tvořily útoky na dostupnost služeb,“ doplnil Síkela.

Dovoz plynu z Ruska klesl na nulu

Dovoz plynu z Ruska do České republiky klesl podle Síkely v letošním pololetí na nulu, celkově pak dovoz ze zahraničí klesl o 23 procent. Zásobníky s plynem jsou podle něj plné z 85 procent.

Vláda schválila rovněž pravidla pro elektronické vedení zdravotní dokumentace. Ministerstvo zdravotnictví chce, aby novela platila od ledna.

Kabinet jednal ve Sněmovně souběžně se schvalováním smlouvy o česko-americké obranné spolupráci.

460 milionů na dvě investiční pobídky

Ministr Síkela po jednání vlády také řekl, že stát podpoří formou investiční pobídky dva tuzemské projekty společností Crytur a Rockwool. V souhrnu na ně přispěje 460 miliony korun. Oba projekty cílí na rozšíření výroby a navýšení pracovních míst.

Společnost Crytur dostane formou investiční pobídky podporu ve výši 240 milionů korun. Jedná se o výrobce syntetických monokrystalů a laserových technologií, které jsou podle Síkely využitelné zejména v obranném průmyslu a dalších sektorech s vysokou přidanou hodnotou.

Druhý projekt od společnosti Rockwool dostane pobídku ve výši 220 milionů korun. Firma se v Bohumíně chystá rozšířit výrobu technických izolací z kamenné minerální vlny.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!