Denník N

Som mŕtvy, ohlásil Pogačar a Tour bola rozhodnutá. Pri najhoršom dni v živote ledva šliapal do pedálov

Foto – AP
Foto – AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Som preč, som mŕtvy,“ zahlásil do vysielačky Tadej Pogačar a od toho momentu sa v kráľovskej 17. etape Tour de France začala najväčšia kríza v jeho kariére.

Na najslávnejšej Grand Tour sa v tej chvíli zároveň skončil boj o žltý dres. Získa ho Jonas Vinegegaard, v stredu bol o päť minút lepší ako jeho hlavný konkurent.

Keď Slovinec v záverečnom krátkom kopci prichádzal do cieľa sedem minút za víťazom, ledva šliapal do pedálov a predbiehali ho aj cyklisti, ktorí nefinišovali s maximálnym úsilím.

„Som mŕtvy,“ zopakoval v cieli s tým, že nechápe, čo sa na trati stalo. „Jedol som tak veľa, ako sa len dalo, no všetko zostávalo v bruchu. Nič nešlo do nôh,“ vravel. „Bol to jeden z mojich najhorších dní v cyklistickom živote.“

Veľkú krízu zrejme podmienilo viacero faktorov, jedným z nich mohol byť aj nezavinený pád, ktorý Pogačar utrpel v úvode etapy. Ľavý lakeť mal oškretý, koleno mu krvácalo.

Slovinec bol ešte pred dvoma dňami ašpirantom na celkové víťazstvo, teraz stráca na Jonasa Vingegaarda sedem a pol minúty a Dánovi pre obhajobu vlaňajšieho prvenstva stačí už len prísť do Paríža.

Vingegaard, ktorý v utorok dominantne ovládol časovku, krátko po Pogačarovom spomalení výrazne pridal, neskôr sa mohol spolahnúť na kolegov, ktorí ho čakali vďaka účasti v úniku, a každým metrom zvyšoval náskok na trápiaceho sa konkurenta.

„Nečakal som, že budem mať taký skvelý deň, ťažko sa to opisuje. Cítim veľkú úľavu,“ tešil sa.

Extrémne náročná etapa, v ktorej cyklisti nastúpali 5400 výškových metrov, priniesla viacero zmien v prvej desiatke celkového poradia a záver Tour bude zaujímavý aj vďaka vyrovnanej vrchárskej súťaži.

Na letisku v Courcheveli, kde etapa finišovala, zvíťazil Rakúšan Felix Gall, ktorý dosiahol len druhé profesionálne víťazstvo v kariére.

Útok namiesto obrany

Keď mladý Tadej Pogačar vletel do svetovej cyklistiky, dominanciou a víťazstvami si získal tisícky fanúšikov. Mnohí ďalší pribudli vlani, keď v polovici Tour nestačil na Jonasa Vingegaarda a následne sa pokúšal manko zmazať. Útočil pri každej možnej príležitosti, často zúfalo a nezmyselne.

S Vingegaardom síce prehral, získal si však povesť bojovníka, ktorý sa nevzdáva za žiadnych okolností. A presne to chcel potvrdiť aj v stredu.

„Rozhodne ešte nie je koniec,“ hovoril po utorkovej časovke, v ktorej ho súper z Dánska po životnom výkone porazil o minútu a 38 sekúnd. „Hlavne ak bude pršať, môžem sľúbiť, že ešte to bude zaujímavé,“ vravel.

V tíme Jonasa Vingegaarda však mali iné plány, presne opačné v porovnaní s očakávanou defenzívou.

Hneď od štartu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie