Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Počet případů horečky dengue stoupá, další nakažená si nemoc přivezla z Malediv

ilustrační snímek foto: Shutterstock

Zatímco v covidových letech se v českých nemocnicích vyskytovali pacienti s horečkou dengue jen výjimečně (loni šest, předloni tři), letos jejich počet opět výrazně roste. Od začátku ledna do konce června jich lékaři evidují již 33. A další přibývají. Například v motolské nemocnici teď leží studentka medicíny, která si nemoc přenášenou komáry přivezla z Malediv.
  17:51

„Letos je to zatím náš druhý pacient s potvrzenou nákazou dengue,“ říká Milan Trojánek, přednosta Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny FN Motol.

Nemoc se podle něj projevuje vysokou horečkou, vyčerpaností, bolestmi hlavy za očima, bolestmi svalů, méně často i kloubů, někdy vyrážkou či zarudnutím dolních končetin, ale také svěděním dlaní a plosek nohou, případně kovovou pachutí v ústech.

Infikovaní komáři se vyskytují hlavně v tropických a subtropických oblastech, ale v posledních letech vlivem oteplování postupně osidlují i jižní státy Evropy.

Aktuálně upozornil na výskyt horečky dengue Egypt. Onemocnělo tam několik lidí ve vesnici Ilajkát, která se nachází v regionu Kená, kde leží i turisty oblíbený Luxor. Většina místních lidí má ale jen mírné příznaky a léčí se doma. „I v Česku někteří pacienti zvládají léčbu ambulantně,“ dodává Trojánek.

V některých případech ale mají lidé těžký průběh nemoci, na kterou není cílená léčba, a mohou i zemřít nebo jejich rekonvalescence trvá řadu měsíců.

„Pokud lidé vědí, že cestují na delší dobu nebo opakovaně do rizikových oblastí, měli by se nechat naočkovat,“ doporučuje lékař.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...