Denník N

Stravu plánovali deväť mesiacov dopredu. Vingegaard opäť vyhrá Tour, ak ho chce raz Pogačar zdolať, musí spomaliť

Foto – AP
Foto – AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dánsky cyklista Jonas Vingegaard obháji prvenstvo na Tour de France a v nedeľu v Paríži si druhýkrát v kariére oblečie žltý dres. Pred hlavným konkurentom Tadejom Pogačarom zo Slovinska zvíťazil o 7:29 min, tretí skončí Brit Adam Yates.

Pódium na Champs-Elyseés tradične uzavrie 110. ročník a tak trochu pripomenie iných velikánov, ktorí na ňom stáli v minulosti. Napríklad príbeh z roku 1989. Jeden z najväčších v cyklistickej histórii, v ktorom Američan Greg LeMond porazil Francúza Laurent Fignona o osem sekúnd.

Dnes je rozdiel medzi najlepšími výrazne väčší, no víťazstvo Vingegaarda nad Pogačarom má niektoré podobné črty. Rovnako ako v prípade LeMonda je aj dnešný výsledok víťazstvom vedy a pragmatizmu nad spontánnosťou.

Aj v roku 1989 vrcholila Tour v Paríži, nie však šprintom, ale individuálnou časovkou. Fignon z Francúzska pred ňou viedol nad Američanom LeMondom o 50 sekúnd a noviny L’Equipe ho už vyhlásili za víťaza. LeMond však napriek predpokladom výsledok otočil a jeho triumf je dodnes najtesnejší v histórii.

Ako sa mu to podarilo? Vďaka vede a modernému prístupu. Američanov bicykel bol špeciálne upravený, aby mohol pedálovať v aerodynamickej polohe, odpor vzduchu znižovala aj časovkárska prilba. V tej dobe mimoriadne nadčasové prvky.

Fignon takto progresívne nerozmýšľal. Stavil na spontánnosť, odpor vzduchu znížil tak, že si dlhé vlasy zviazal do chvosta. Ako ukázali neskoršie výpočty, stratil tak minútu, vďaka ktorej by pohodlne zvíťazil.

Čo však má tento príbeh spoločné s Vingegaardom a Pogačarom? Aj v tomto prípade ide o zápas dvoch svetov a ich odlišnosť dobre ilustrujú scény počas druhého voľného dňa Tour. Medzi oboma favoritmi bol v tej chvíli v celkovom poradí 10-sekundový rozdiel, o pár hodín oboch čakala individuálna časovka.

Tadej Pogačar trávil voľný deň po svojom. Hovoril s novinármi, tešil sa z oddychu. Na sociálnych sieťach sa objavilo video, ako v cyklistickom oblečení skáče saltá do hotelového bazéna, v ktorom si zaplával s veľkým nafukovacím plameniakom.

Prístup Jonasa Vingegaarda bol presne opačný. Na Tour de France už roky platí tradícia, že líder pretekov usporiada tlačovú konferenciu a prihovorí sa médiám. V tíme Jumbo-Visma však tento zvyk neváhali porušiť, aby u ich lídra neprišlo k narušeniu koncentrácie na preteky.

Dán prehovoril k novinárom len prostredníctvom videa a veľmi stručne. „Myslím, že mi [časovka] vyhovuje. Mám rád zmeny tempa a zajtra k nim dôjde,“ hovoril. „Neverím, že boj v celkovom poradí bude otázkou sekúnd,“ dodal.

Vtedy ešte nemohol tušiť, ako presne predpovedal to, čo sa udeje o pár hodín.

Vingegaard úplne deklasoval súperov a ako neskôr uznal Tom Dumoulin, bývalý majster sveta v tejto disciplíne, bol to „najlepší časovkársky výkon v histórii cyklistiky”.

Čím viac sa dozvedáme o spôsobe, akým sa k nemu Dán dopracoval, tým lepšie dokážeme pochopiť, ako mohol byť taký dominantný a prečo je jeho výhra na Tour zaslúžená.

Lak vynechali, ušetrili 100 gramov

Do 32 časovkárskych minút Jonas Vingegaard vložil všetku energiu a vedomosti, ktoré spolu s tímom Jumbo-Visma systematicky zbierali niekoľko mesiacov. Utorok 18. júna mali naplánovaný do najmenších detailov a trasu časovky poznali naspamäť.

Plán smerom k Tour de France zostavili už pred Vianocami, a to tak detailne, že Jonas v niektorých prípadoch vopred vedel, čo bude v daný deň jesť a v akom pomere musí prijať jednotlivé makroživiny – cukry, tuky či bielkoviny. V tíme si za týmto účelom dali vypracovať vlastnú aplikáciu.

Ďalšie detaily sa týkali bicykla a na prvé počutie vyznievajú až absurdne. Vingegaard napríklad nepoužil rovnaký

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie