Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Itálii pustoší živly. Sicílie je v zajetí ohně, Milán a sever postihla bouře

Svět

  17:52aktualizováno  20:00
Kvůli požárům nedaleko italského Palerma na Sicílii se v úterý na více než čtyři hodiny uzavřelo místní letiště. Celkem bylo zrušeno 17 odletů a 11 příletů, vyplývá ze stránek letiště. Na více než polovině území Sicílie platí nejvyšší výstraha před požáry, ty způsobily také přetížení v nemocnicích. Živel si zatím vyžádal nejméně čtyři mrtvé. Sever Itálie se naopak potýká se silnými bouřkami, uvedla agentura ANSA.

Požáry poblíž sicilské metropole se přiblížily k letišti natolik, že Palermo v úterý ráno přerušilo letecký provoz. Letiště bylo několik hodin odstřižené od okolí kvůli uzávěrám na silnicích i přerušení železniční dopravy do Palerma. Část letů byla odkloněna na druhé sicilské letiště v Katánii. Provoz byl plně obnoven po poledni.

Nejhůře zasažený požárem je lesnatý výběžek Capo Gallo na severozápadě ostrova. U střediska Bellolampo hořela v noci skládka a stoupal z ní jedovatý kouř. V několika částech Palerma bly zaznamenány výpadky proudu, evakuovat se muselo na 120 rodin.

Agentura ANSA v úterý informovala o celkem čtyřech mrtvých v důsledku požárů v jižní Itálii. V noci na úterý zemřela 88letá žena, ke které se kvůli dopravním komplikacím spojeným s požárem včas nedostala záchranná služba.

Pozůstatky dvou starších lidí byly nalezeny v domě nedaleko Palerma, který zachvátil požár. Osmadevadesátiletý muž upoutaný na lůžko pak zemřel v hořícím domě poblíž města Reggio Calabria, které leží na italské pevnině přiléhající k Sicílii.

Nemocnice je vytížená na tři sta procent

Na 48 hodin pozastavila plánované výkony nemocnice v Palermu, aby měla dostatečné kapacity pro péči o lidi, kteří se nadýchali kouře. Rostou také počty hospitalizovaných kvůli vlně veder, v nemocnici došla nosítka. Vytížení na pohotovosti na poliklinice je na 300 procentech maximální kapacity, píše list La Repubblica.

Plameny se během noci dostaly nebezpečně blízko k letovisku San Vito Lo Capo. Pobřežní stráž evakuovala asi 400 lidí po moři, protože cestu do vnitrozemí jim zablokoval oheň.

Požár zasáhl staleté olivové háje a ovocné sady u Santo Stefano di Camastra na severu Sicílie. Vyhořelo také zastoupení značky BMW u Palerma, včetně mnoha vystavených sportovních vozů, dodává La Repubblica.

Na Sicílii přijíždějí hasiči z jiných regionů, oznámil v úterý guvernér ostrova Renato Schifani. Palermo omezilo na polovinu provoz městských autobusů, protože střechy vozidel jsou rozpálené až na 80 stupňů, což téměř znemožňuje jejich provoz. Dopravní podnik se bojí i o zdraví řidičů, píše deník La Repubblica.

Požárů nezůstaly ušetřeny ani další italské regiony. Na 2000 lidí muselo být evakuováno ze tří hotelů nedaleko Vieste poté, co se k tomuto přímořskému letovisku v Apulii přiblížil rozsáhlý požár. Situace je podle místních úřadů složitá s ohledem na silný vítr, který rozfoukává plameny. Oheň se pokouší hasit několik letadel.

Silné bouře, nárazový vítr o rychlosti až 100 kilometrů za hodinu a také vydatné přeháňky s kroupami zasáhly v noci na dnešek části severní Itálie. Postižena byla zejména metropole Milán a velké části Lombardie, píše agentura DPA. V médiích se objevily záběry vyvrácených stromů popadaných na auta, poškozené střechy, kusy krytin na ulicích i ležící sloupy veřejného osvětlení.

Déšť byl v Miláně krátký, ale velmi intenzivní, voda vyplavila justiční palác. Vedení města z bezpečnostních důvodů uzavřelo park a koupaliště Idroscalo. Padající strom usmrtil šestnáctiletou dívku spící ve stanu na skautském táboře. Od 04:00, kdy byla bouře nejsilnější, přijali hasiči v regionu přes 200 tísňových volání, píše ANSA.

Ministr civilní ochrany Nello Musumeci v úterý podle agentury ANSA uvedl, že Itálie prožívá „nejsložitější dny za poslední desetiletí: průtrže mračen, tornáda a krupobití na severu; úmorná vedra a ničivé požáry ve středu a na jihu“.

Autoři: ,

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...