Americkému čipovému priemyslu hrozí nedostatok kvalifikovaných pracovníkov
Diskusia/ 0Uložiť článok
1 min. čítania
29. júl 2023 o 16:35
1 min. čítania

Americkému čipovému priemyslu hrozí nedostatok kvalifikovaných pracovníkov

Ilustračná snímka Zdroj: Shutterstock
Uložiť článok
Počet zamestnancov v americkom čipovom priemysle by sa mal do konca dekády zvýšiť na 460-tisíc zo zhruba 345-tisíc v tomto roku.

Výrobcom čipov v Spojených štátoch môže do roku 2030 chýbať viac ako 100-tisíc kvalifikovaných pracovníkov. Ukázala to tento týždeň štúdia Asociácie polovodičového priemyslu (Semiconductor Industry Association, SIA) a Oxford Economics. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa výsledkov štúdie počet zamestnancov v americkom čipovom priemysle by sa mal do konca dekády zvýšiť na 460-tisíc zo zhruba 345-tisíc v tomto roku. Ale školy v USA vzhľadom na počty absolventov neprodukujú dostatok kvalifikovaných pracovníkov, ktorí by naplnili tieto potreby.

Štúdia bola uverejnená v čase, keď americká administratíva pracuje na posilnení domáceho sektora čipov. Zákon o čipoch, ktorý vyčleňuje peniaze na nové miesta vo výrobe, výskume a vývoji, by mal byť podpísaný 9. augusta.

Ministerstvo obchodu bude dohliadať na dotácie pre výrobcov v rámci tohto zákona a spoločnosti ako Intel Corp, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) a Samsung Electronics už oznámili, že o ne požiadajú. Zákon počíta tiež s 25-% investičným daňovým úverom na výstavbu nových tovární na čipy, ktoré vytvoria pracovné miesta, uviedla asociácia SIA.

Predpokladaný nedostatok kvalifikovaných ľudí zahŕňa informatikov, inžinierov a technikov. Zhruba polovica budúcich pracovných miest v čipovom priemysle budú inžinieri.

„Toto je problém, ktorému čelíme už dlho,“ povedal prezident SIA John Neuffer.

Nedostatok kvalifikovaných zamestnancov pre čipový priemysel je súčasťou väčšieho nedostatku absolventov technických a vedeckých odborov v oblasti informatiky, matematiky či fyziky v USA. Do konca roka 2023 môže zostať neobsadených 1,4 milióna pozícií v týchto odboroch, tvrdí štúdia.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.