Domů » Na svět se vylíhla mláďata kriticky ohroženého aligátora!

Na svět se vylíhla mláďata kriticky ohroženého aligátora!

Díky pečlivé práci našich chovatelek se můžeme těšit z prvních malých aligátorů v Jihlavě. Zatím jsme však na začátku cesty a musíme doufat, že se mláďatům povede dobře. Již teď se však jedná o úspěch světového významu.

V úterý ráno se v hnízdě u našich aligátorů čínských (Alligator sinensis) začala hýbat vejce. To se na svět drala mláďata těchto vzácných plazů. Z celkem 13 vajec se nakonec vyklubala 4 mláďata, zbytek vajec nebyl oplodněný. „Jedná se o velký úspěch pro naši zoo, ale nutno dodat, že jsme teprve na začátku cesty,“ zdůraznil ředitel jihlavské zoo Jan Vašák. Rozmnožit tento druh plaza není vůbec jednoduché a vyžadovalo to pečlivou práci našich zkušených chovatelek Lubomíry Ševčíkové a Petry Škárkové. Přestože máme velkou radost z vylíhnutí malých aligátorů, zatím jsme stále v očekávání, jak se jim bude dařit. Příchod na svět je jedna velká událost, ale nyní doufáme, že začnou v pořádku přijímat potravu. „Nejvíce kritický je první týden. Musíme jen doufat, že se mláďata správně rozežerou,“ vysvětlil ředitel. Až posléze, když mláďata začnou žrát a přibývat na váze, si budeme moci gratulovat k úspěchu. Pokud bude odchov úspěšný, bude mít celosvětový význam. V České republice jsme jedna ze dvou zoo, která tyto aligátory chová. V Evropě jich má celkem 11 institucí.

Tento druh chováme od roku 2017, kdy jsme získali samici vylíhlou v roce 2009, o rok později k ní přibyl samec z japonské zoo, který se vylíhl v roce 2012. Jenom získat tyto aligátory bylo velice náročné a už jejich příchod pro nás znamenal velký úspěch. A jejich rozmnožení je tak trochu alchymie – potřebují zimní odpočinek při teplotách kolem dvanácti až patnácti stupňů. Samice klade do hnízda, které si připraví z listí a větviček fungujících jako přírodní inkubátor.

Aligátor čínský je menší druh a dorůstá do průměrné délky 150 cm, největší jedinci můžou mít něco málo ke 2 metrům. Jejich váha dosahuje 40 kg. Potravou jim jsou různí bezobratlí, ale žerou také ryby. Pochází z východní Číny, z povodí řeky Jang-c’-tiang. Původně obývaly rozsáhlé území, dnes jich ve volné přírodě žije zhruba posledních 200 jedinců. Řadí se ke kriticky ohroženým druhům.

První mláďata aligátorů čínských v Jihlavě.  Foto: Daniela Oberreiterová