Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svět

Rusové po měsíci pustili inspektory do Záporožské elektrárny, miny nenalezli

Ruská hlídka u Záporožské jaderné elektrárny (15. června 2023) foto: Reuters

Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) mohli zhruba měsíc po své žádosti prohlédnout střechu Záporožské jaderné elektrárny, kterou okupují ruské jednotky. Žádné výbušniny či miny na střeše budov dvou reaktorů nenalezli, uvedla v pátek MAAE. V červenci agentura informovala, že její inspektoři nalezli protipěchotní miny nastražené kolem areálu elektrárny.
  15:48

„Experti Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) neviděli miny či výbušniny na střechách budov s reaktory číslo 3 a 4 a na hale s turbínami,“ uvedla agentura v prohlášení. Její inspektoři si mohli místo prohlédnout ve čtvrtek odpoledne.

MAAE požádala ruské úřady o zpřístupnění všech budov elektrárny na začátku července. Agentura chtěla prověřit, zda se na místě nachází výbušniny. „Vítám zprávu, že expertům MAAE byl konečně zaručen tento dodatečný přístup k areálu,“ uvedl šéf MAAE Rafael Grossi.

Ukrajinské úřady na začátku července informovaly o umístění cizích předmětů, které podle nich vypadaly jako výbušná zařízení, na střeše dvou bloků Záporožské jaderné elektrárny. Podezíraly Moskvu, že se chystá vyvolat v zařízení incident. Rusko to tehdy popřelo.

Inspektoři MAAE nalezli protipěchotní miny kolem areálu elektrárny na konci července. Tyto výbušniny podle nich bezpečnost zařízení neohrožovaly.

Rusko Záporožskou jadernou elektrárnu, největší zařízení svého druhu v Evropě, obsadilo krátce po začátku loňské invaze na Ukrajinu. Přes elektrárnu ve městě Enerhodar nyní prakticky vede frontová linie.

Rusko a Ukrajina se v minulosti navzájem vinily z ostřelování tohoto zařízení a z jaderného terorismu. MAAE se na místě snaží zavést bezpečnostní mechanismy, které by předešly nehodám.

Autoři: ,