Denník N

Opäť nevyhrá, tvrdili o večne druhom Saganovi. Stačil mu jeden nástup a v kariére nastal obrat

Peter Sagan oslavuje titul majstra sveta 2015. Foto – AP
Peter Sagan oslavuje titul majstra sveta 2015. Foto – AP

V nedeľu čakajú Petra Sagana posledné majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Cyklistické majstrovstvá sveta v americkom Richmonde vrcholili. Záverečné preteky mužov trvali už šesť hodín, do cieľa zostávali necelé tri kilometre. Napriek členitému profilu zostalo vo vedúcej skupine takmer 60 cyklistov a pelotón sa priblížil na 23. ulicu. Dĺžkou nenápadnú, no pre vývoj pretekov kľúčovú.

Kopec na 23. ulici meral len 300 metrov, no pri 10-percentnom sklone vytváral priestor na útočenie. Kto iný by to mal skúsiť, ak nie Peter Sagan.

Profil mu dokonale vyhovoval, pred pretekmi sa hovorilo, že patrí k hlavným favoritom. A predsa jeho útok komentátorov americkej televízie NBC zaskočil.

„A už útočí Gregy, celý deň sme videli útoky Belgičanov, skúša to hneď odspodu kopca,“ komentovali dynamický nástup Grega Van Avermaeta, Saganovho veľkého súpera, ktorý v tom čase pretekal vo výbornej forme.

„Ale predbieha ho ktosi v austrálskom drese,“ reagoval druhý z komentátorskej dvojice. „Nie. Nie, to je Peter Sagan,“ zaznela oprava. „Oh, Peter Sagan,“ ozvalo sa prekvapene. „Celý deň sme ho nevideli, ale teraz útočí priamo pod vrcholom. Vôbec sme o Saganovi nehovorili, ale z ničoho nič sa tu zjavil. Van Avermaet krčí ramenami, snaží sa dostať za Saganovo koleso, no medzera sa zväčšuje.“

Zvyšok je história. Sagan dokázal Van Avermaeta „odtrhnúť z háku”, rovnako aj celý pelotón a osamote si prišiel po prvý titul majstra sveta. O rok mal dva tituly, o ďalší rok tri.

Útok na 23. ulici bol impozantný, no víťazstvo Sagana nebolo až takým veľkým prekvapením. Patril k hlavným favoritom a u cyklistu jeho kvalít by sa mohlo zdať, že zisk dúhového dresu je len otázkou času. Širší pohľad na rok 2015 a predovšetkým na roky predtým však ukazujú, že Saganovo víťazstvo vôbec nebolo samozrejmosťou a predchádzalo mu viacero neúspechov.

Keď sa, naopak, pozrieme na to, čo po roku 2015 nasledovalo, môžeme tvrdiť, že nástup v Richmonde bol v Saganovej kariére zlomový. Ako napísal Cycling Weekly, Sagan zaútočil, lebo už odmietal byť druhý alebo tretí. Z výborného cyklistu sa stal jedinečný.

Urobil som veľkú chybu, hneval sa

Na seniorských majstrovstvách sveta štartoval Peter Sagan už v roku 2010, na 20-ročného cyklistu však bolo 262 kilometrov priveľa a preteky nedokončil.

Už o rok neskôr sa však ocitol v odlišnej situácii. Po výbornej sezóne, v ktorej dosiahol 15 víťazstiev vrátane troch etáp na Vuelte, ho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie