Denník N

Sagan na horskom bicykli začína boj o olympiádu. Šance sú malé, na MS potrebuje poraziť Van der Poela

Peter Sagan na olympiáde v Riu de Janeiro v roku 2016. Foto – AP
Peter Sagan na olympiáde v Riu de Janeiro v roku 2016. Foto – AP

Mužské preteky v olympijskej disciplíne cross-country na MS v Glasgowe štartujú v sobotu od 16.30 h.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Titul majstra sveta, preteky Okolo Flámska, tri etapy na Tour de France, zelený dres a mnoho ďalších úspechov. Rok 2016 bol v kariére Petra Sagana zrejme najúspešnejší zo všetkých. Potvrdzuje to aj rebríček UCI. V tom čase rekordných 54 týždňov, ktoré strávil na jeho čele, pochádza práve z tohto obdobia.

A predsa v zozname víťazstiev vyčnieva aj jeden negatívny výsledok, ktorý sa dá označiť za sklamanie či dokonca za premárnenú šancu. Prinieslo ho kľúčové podujatie roka, olympijské hry v Riu de Janeiro.

Keď Peter Sagan na jar prvýkrát naznačil, že by na augustovej olympiáde v Brazílii rád pretekal na horských bicykloch, išlo o prekvapivú správu, no dalo sa jej rozumieť.

Hlavným argumentom bola náročná trať cestných pretekov – s prevýšením 4900 metrov mala vyhovovať vrchárom – a boli tu aj ďalšie dôvody, pre ktoré verejnosť Saganovo rozhodnutie prijala ľahšie.

Slovenský cyklista pri prvom oznámení nevylúčil oba štarty – na ceste aj v teréne. Situácia Slovákov v olympijskej kvalifikácii horských cyklistov bola nádejná a existovala šanca, že krajina získa vďaka Saganovi dve miestenky, a po tretie, verilo sa, že cyklista, ktorý na horskom bicykli exceloval ako junior, môže na hrách prekvapiť.

Nič z toho sa však nestalo. Sagan štart na ceste vynechal, Slovensko extra miestenku nezískalo a Sagana v pretekoch po technických problémoch predčasne stiahli z trate. Obsadil 35. miesto.

Rozpačitý dojem ešte umocnil výsledok cestných pretekov. Namiesto vrchárov sa z olympijského zlata radoval klasikár a Saganov konkurent Greg Van Avermaet. Ten síce v roku 2016 prežíval životnú sezónu, no stále nie takú dobrú ako Sagan.

Úvahy o slovenskej medailovej šanci tak neboli utópiou a výsledok z olympiády mohol byť sklamaním. Na druhej strane 35. miesto z horských bicyklov možno časom oceníme a nie je vylúčené, že sa tak stane už na olympiáde v Paríži. Aktuálne sa totiž zdá, že bude prekvapením, ak sa na ňu Peter Sagan alebo ktorýkoľvek iný slovenský cyklista prebojuje.

Náročný boj o olympijskú miestenku sa pre Petra Sagana začína už v sobotu na majstrovstvách sveta v Glasgowe, preteky horských bicyklov štartujú o 16.30 h.

Vo štvrtok na krátkej trati obsadil 37. miesto.

Sám to nezvládne

V horských bicykloch existujú tri spôsoby, ako sa dostať na olympiádu. Cez rebríček, cez majstrovstvá sveta a vďaka voľnej karte. Každá možnosť však má háčik, ktorý je v prípade Sagana pomerne zásadný.

V kvalifikačnom rebríčku má istú minimálne jednu miestenku prvých 19 krajín, čo sa v prípade Slovenska v tejto chvíli javí ako nedosiahnuteľná méta.

Slovensko momentálne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie