Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zažíváme fotbalovou horečku. Ředitel Slavie o plánech i přestupech. Odejde Lingr?

  12:00
Psal se rok 2014. Tehdy mladičký student práv Martin Říha seděl na východní tribuně v Edenu a kroutil hlavou. Slavia, jeho milovaný klub, bojovala o udržení v lize. Sestup byl blízko. „I proto si nesmírně vážím období, které zažíváme dnes. Jak se zvedla značka Slavia, jakou hru tým předvádí a že máme plný stadion,“ říká jeden ze slávistických šéfů.
Martin Říha, 1. místopředseda a CEO Slavie

Martin Říha, 1. místopředseda a CEO Slavie | foto: Martin Malý/Slavia Praha

Až ve čtvrtek večer vyběhnou slávisté k zápasu 3. předkola Evropské ligy proti Dnipru-1, bude v Edenu znovu. Jen v elegantním saku a na polstrované sedačce.

Nervózní však bude podobně jako tenkrát. „Zápasy hodně prožívám. Ale snažím se krotit emoce. Už jen proto, že sedím poblíž funkcionářů soupeře,“ pousměje se třiatřicetiletý Říha.

V nejstarším fotbalovém klubu v Česku působí čtyři roky. Od letošního dubna zastává roli 1. místopředsedy představenstva a CEO (výkonný ředitel, pozn. red.), je tedy druhým nejvyšším mužem Slavie po Jaroslavu Tvrdíkovi.

V rozhovoru pro iDNES.cz mluví nejen o své cestě do klubu. Jak to vypadá s tréninkovým centrem mládeže? Co je ideální přestup? Kterého sparťana by si vzal do Slavie? A odejde Maksym Talovjerov do West Hamu?

Je pravda, že jste i solidním fotbalistou?
Prošel jsem mládeží Sezimova Ústí, dnešního Táborska. A vrchol hráčské kariéry, jestli to tak můžu nazvat, jsem zažil v osmnácti, kdy jsem si zkusil ČFL, tedy třetí ligu. Šlo o postupovou sezonu do druhé ligy, hrál jsem ve středu zálohy. Ale v systému trenéra Trpišovského bych se neprosadil, bránit se mi nikdy moc nechtělo (usmívá se). Věděl jsem, že nebudu profifotbalistou. Jsem rád, že mohu působit ve Slavii v této roli. Máme před sebou velké cíle, ten nejbližší je postup do základní skupiny Evropské ligy.

Umíte si vůbec představit, že by Slavia letos nehrála základní skupinu žádné evropské soutěže?
Pevně věřím, že se to nestane. Ale kdyby nevyšla ani Konferenční liga? Při přípravě rozpočtu jsme samozřejmě počítali i s touto variantou. Pak bychom na přestupovém trhu zřejmě reagovali. Nijak dramaticky, ale pár odchodů z klubu by přijít mohlo. Aktuální počet hráčů odpovídá tomu, že Slavia bude na podzim hrát tři soutěže.

Prodali byste Matěje Juráska? Podle Jaroslava Tvrdíka za něj Stuttgart nabízí téměř 200 milionů.
S odchodem Matěje bych se těžko smířil. Vždy jsem rád, když vidím v našem dresu odchovance. Ale vše je možné. Každopádně věříme, že v Evropě hrát budeme. Už jen kvůli našim fanouškům, kteří jsou skvělí. Nejlepší u nás.

Slávistický ofenzivní záložník Matěj Jurásek

Třikrát v řadě vyprodali Eden.
Proti Hradci, Zlínu a teď Dnipru. Úžasné. Víte, největší radost mám právě z pohledu na zaplněný Eden. Pro porovnání: Náš první zápas letošní sezony navštívilo o pět tisíc fanoušků víc než první zápas loňské.

Máte vysvětlení?
Kromě sportovních výkonů a předváděné hry jsou za tím určitě dvě věci: zlepšující se program a služby na stadionu. Naše fanzóny lákají lidi už tři hodiny před zápasem. Vytvořili jsme takový komunitní festival pro slávisty. Inspirujeme se v Bundeslize, stále hledáme, jak servis pro fanoušky zlepšit. Rozvinuli jsme i další aktivity, naposledy CSR strategii společenské odpovědnosti a projekt Za hranice hřiště. Fanoušci novinky vítají a návštěvnost roste.

Lidé se dnes na fotbal chodí častěji i bavit, že?
Zažíváme teď v Česku takovou fotbalovou horečku. Třetí ligové kolo přineslo rekordní návštěvnost v tomto tisíciletí. Není to jen o Slavii a Spartě, snaží se i další kluby. Teplice nebo Pardubice přišly s fanzónou, Hradec má nový stadion. Atmosféra kolem fotbalu je pozitivní, povzbudivá. Je třeba nepolevit.

Odloženo, bombarduje se. Soupeř Slavie hraje ligu ve válce, jméno má z Donbasu

Co takhle zvětšení kapacity Edenu? Je ve hře?
Technicky to možné je, už původní projekt počítal s tím, že by stadion mohl být rozšířen na kapacitu okolo pětatřiceti tisíc. Ale teď to není aktuální, potřebovali bychom opravdu dlouhou sérii vyprodaných zápasů a v první řadě samozřejmě finance.

Přestup Davida Juráska do Benfiky Lisabon přinesl 330 milionů. Kolik už je v klubu?
Třetina. Celková částka je rozdělena do tří splátek, z nichž první už máme. Jde o velký přestup, jsem hrdý na to, co se povedlo. V Benfice, týmu čtvrtfinalisty Ligy mistrů, jsou hned tři bývalí slávisté. Díky přestupu Alexandera Baha jsme tušili, jak budou jednání kolem Davida probíhat, ale přesto to bylo dramatické. Představy se hodně rozcházely.

Kdo ustoupil?
Ve větší míře zřejmě Benfika, protože nakonec se podmínky přestupu přiblížily našim ideálním představám.

Slavia–Dnipro-1 na O2 TV Sport

Úvodní utkání 3. předkola Evropské ligy mezi Slavií a Dniprem odvysílá stanice O2 TV Sport v přímém přenosu. Studio moderátora Davida Sobiška s experty Jakubem Podaným s Markem Suchým startuje od 18:15.

Jak ve vašich očích vypadá takový ideální přestup?
Celý proces začíná identifikací hráče, následuje rozvoj jeho talentu a prodej. Skvělé je, když se na něm shodneme všichni – trenérský štáb, skautingové a analytické oddělení i my v představenstvu. Příklady ideálního přestupu jsou třeba právě David Jurásek, Alexander Bah nebo Abdallah Sima. Ten má pro mě osobní význam.

Jak to?
Šlo o první přestup, na kterém jsem se podílel. Navíc Sima přišel z Táborska, kde jsem hrával. Během jedné sezony nám pomohl góly v Evropě i v lize a přestoupil do Premier League. Krásný příběh. Bah byl zase můj první zahraniční přestup. Dodnes máme nadstandardní vztah, skvělý kluk i fotbalista.

Kdybyste si mohl do Slavie vybrat jakéhokoli hráče z ligy, kdo by to byl?
Jedno jméno existuje, ale nechci napovídat konkurentům.

A jednoho hráče ze Sparty?
Asi Martina Vitíka. Z pohledu filozofie klubu a budoucnosti dává největší smysl, má prodejní potenciál.

David Jurásek pózuje v dresu Benfiky Lisabon.

Kapitánem je Tomáš Holeš. Bylo těžké udržet ho v klubu?
Za každou cenu jsme chtěli, aby u nás zůstal, aby se od něj mladší hráči učili a vzhlíželi k němu. Uzavřeli jsme s ním dlouhodobou smlouvu a bez problémů se domluvili na pokračování.

Co Maksym Talovjerov a jeho možný odchod do West Hamu?
Myslím, že tato informace nemá reálné základy, neregistrujeme zájem West Hamu. Pokud klub opustí, bude to spíš směrem do Rakouska nebo Německa.

A Ondřej Lingr? Prodlouží smlouvu, nebo přestoupí do Panathinaikosu? Jednání probíhají, vývoj se dá očekávat různým směrem v horizontu několika dní či týdnů. Osobně doufám, že Ondra smlouvu prodlouží.

Ještě může odejít zadarmo po konci smlouvy.
Tato varianta je pro klub neakceptovatelná. Slavia si nemůže dovolit pouštět hráče v hodnotě několika milionů euro zdarma.

Ukrajinská cesta do Evropské ligy. Když Slavia vyřadí Dnipro, čeká ji Luhansk

U Petera Olayinky se tak ale stalo. Nebyla to chyba?
Zrovna u Petera mě to mrzí. Jeden ze stěžejních hráčů týmu... Sportovně nás to oslabilo. Původně měl přestoupit do Dánska, ale neprošel zdravotní prohlídkou. Dopadlo to takhle.

Máte za sebou téměř půlrok v roli CEO Slavie. Zmínili jsme, co se povedlo. Co naopak změnit a zlepšit?
Dál chceme rozvíjet péči o fanoušky a servis. Velkým cílem je postoupit dál v projektu výstavby mládežnické akademie v Šeberově. Nyní probíhá architektonická studie. Pozemek ještě není definitivně svěřen ani městské části Praha-Šeberov, máme před sebou hodně práce, ale je to na dobré cestě.

Kolik se tam vejde hřišť?
Osm, potenciálně lze projekt rozšířit i na jedenáct hřišť. K tomu kabiny, kanceláře, zázemí. Pozemek se nachází poblíž výstavby ZŠ Šeberov, kde bude sportovní hala, kterou by naše mládežnická akademie mohla využívat. A jedno z hřišť – nejspíš s umělou trávou – dostane k dispozici škola. Bude tam propojenost.

Ondřej Lingr slaví gól proti Zlínu. Trávník na hrací ploše je v mizerném stavu.

Ve Slavii jste čtyři roky. Kudy vedla vaše cesta do klubu?
Jsem celoživotním slávistou, hlavně po tátovi. I oba moji dědové fandili Slavii. Na konci studia právnické fakulty jsem se rozhodoval mezi standardní cestou k právnickým profesím, nebo výběrovým řízením do právního oddělení na FAČR. Zvolil jsem riskantnější variantu. Vlastně i trochu s nadějí, že by to mohla být cesta do Slavie.

A stalo se.
Na FAČR jsem byl šest let, než nabídka do Slavie v roce 2019 opravdu přišla. Nejdřív jsem měl na starost zejména agendu klubu týkající se sportovního práva, podílel jsem se třeba na vyjednávání smluv a přestupů hráčů. Dnes je můj záběr samozřejmě mnohem širší.

Nepere se ve vás role šéfa a fanouška?
Zejména když se jedná o přestupy hráčů... Emoce a fanouškovství v sobě musíte trochu potlačit, abyste dělala racionální rozhodnutí ve prospěch klubu.

Česko na startu pohárů ztrácí, Sparta se Slavií musí zabrat, aby koeficient zvedly

Daří se vám to?
Kdo mě zná, ví, že mám celkem nadhled. Ale zápasy prožívám hodně, je těžké udržet emoce na uzdě. Podobně to má víc lidí v klubu. Během posledního půlroku jsme přivedli řadu celoživotních slávistů. Slavia je ta nejlepší možná adresa, baví nás to. Víte, zažil jsem dlouhé čekání na titul. V sezoně 2013/2014 jsme byli dokonce blízko sestupu a zachránili se až v posledním kole. Navíc ne vlastní zásluhou. Možná si ani neuvědomujeme, že tohle období je vlastně skvělé a nesmírně úspěšné.

Ale poslední dvě sezony vám titul utekl.
Přitom jsme jej v obou případech měli na dosah ruky. Věřím, že tentokrát už ho získáme. A že si letos zahrajeme i Evropskou ligu.

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
  • Nejčtenější

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

Proč je pro Slavii nevýhodný triumf Dortmundu? Nepomůže ani místo navíc

2. května 2024  14:06

Na první pohled to mohlo pro český fotbal vypadat nadějně. Borussia Dortmund díky středečnímu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Liga a data: Na papíře je první Slavia. Kdo hraje nad poměry a kdo zaostává?

30. dubna 2024

Premium Zajímá vás, jak by vypadala tabulka fotbalové ligy po třiceti kolech čistě na základě tvrdých dat?...

Mo, co jste si s Kloppem udělali? ptali se Salaha. Když to řeknu, bude zle

27. dubna 2024  20:42

Když ho po zápase v mixzóně novináři požádali o rozhovor, liverpoolský útočník Mohamed Salah jen...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kompletní los nadstavby: Sparta začne na Slovácku, Slavia s Baníkem

22. dubna 2024  16:50,  aktualizováno  28.4 18:16

Sparta jako jistý vítěz základní části fotbalové ligy vstoupí do nadstavby zápasem na hřišti...

A teď Premier League, pane Hladký? Vašek je v plánech Ipswiche, věří agent

5. května 2024

Premium Říká vám něco anglické město Salford? Pokud ne, vůbec nic se neděje. Hlavně se netrapte, jestli...

Slavia na úvod nadstavby deklasovala Baník, Budějovice už nejsou poslední

4. května 2024  14:30,  aktualizováno  21:33

Týden před derby nezaváhali a minimálně do neděle stáhli náskok vedoucí Sparty na jeden bod....

Dejte Schranzovi 90 minut a běžte se radovat. Jsem vděčný, že jsem zpátky

4. května 2024  21:26

Slávistický trenér Jindřich Trpišovský by měl Ivana Schranze nechávat na hřišti celých devadesát...

Titul číslo 36. Real je zase mistrem Španělska, pomohla ztráta Barcelony

4. května 2024  18:32,  aktualizováno  21:07

Dlouho si dělala naději na mistrovský titul, teď ho Girona výhrou 4:2 nad Barcelonou přihrála...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....