Založ si blog

Záujem o históriu osobností pochovaných na cintoríne rastie

Pred tromi rokmi sa opäť obnovil záujem žiakov a študentov na čele s pedagógmi o starostlivosť o hroby osobností, ktoré sú späté s ich školou.

Stredná Odborná Škola Biela voda ma patronát nad hrobom najstaršieho remeselníka

„Najviac sa o vybrané hroby starajú študenti Súkromnej strednej školy Biela voda v Kežmarku. Škola sa stará o kaplnku najstaršieho remeselníka, ktorú nájdete približne sto metrov napravo od hlavného vchodu,“ povedal Ján Dziak z Pohrebných a cintorínskych služieb Pieta Kežmarok a dodal, že „o hroby osobností sa okrem zamestnancov cintorína a študentov starajú aj občania. Najmä o hroby rodiny Dr. Vojtecha Alexandra či Jakuba Kraya, Martina Lányiho a Sebastiána Toporczera.“ Pri spomínanej hrobke troch kežmarských mučeníkov spadol aj erb z priečelia hrobu a bol odovzdaný na opravu.

Pred poslednými dušičkovými sviatkami bol rekonštruovaný pamätník padlých vojakov. Zároveň táto iniciatíva podnietila upresnenie mien tu zabitých vojakov. Terajšie železné kríže pred pamätníkom sa nahradia za kameninové pomníky. Novotou v pohrebníctve je i zmena miesta výkonu pitvy. Pozostatky sa zavážajú až do Martina. Pohrebná služba ich po pitve dováža priamo na cintorín.

Vybavovanie pohrebu nie je kupovanie nábytku či obhliadka pozemku

„Keď niekto umrie, netreba spanikáriť. Keďže človek je postavený pred skutočnosť, ktorú nevie ovplyvniť, je to prirodzene ťažké,“ rozhovoril sa Ján Dziak o postupe pri nahlasovaní úmrtia. „Vybavovanie pohrebu nie je kupovanie nábytku či obhliadka pozemku. Človek si nezisťuje ceny, nerobí prieskum, kde to vyjde najlacnejšie. Práve naopak, blízkemu pohreb zaplatí už len kvôli tomu, že si to zaslúži. Môže si vybrať pohrebnú službu, ktorú chce,“ pripomína Dziak skutočnosť, že vybrať si pohrebnú službu záujemca môže z akéhokoľvek iného mesta a z kežmarského pohrebníctva si zavolať do iných miest a obcí. „Je dôležité, aby ľudia volali hneď, ako dostanú do rúk papiere o prehliadke mŕtveho. Nemocnica informuje o úmrtí okamžite a na obhliadajúceho lekára je potrebné počkať. Tento čas je pre rodinu zväčša najťažším a plným emócií či beznádeje,“ povedal Dziak. Ak človek zomrie cez víkend, tak matričné záležitosti možno vybaviť až v pondelok.

„Kamenári urobili na novom cintoríne urnové schránky. Na pláne bolo i kolumbárium,“ dodáva Dziak. Veľa urien sa ukladá pod platne do starých hrobov, aby takto boli rodiny „spolu“ aj po smrti. Kežmarskí hrobári majú vedomosti a praktické skúsenosti s vybavovaním najťažších chvíľ v živote človeka.

Ondrej Miškovič

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30, aktualizované: 07:34

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 330727x
Priemerná čítanosť článkov: 1378x

Autor blogu