Nenechajte si ujsť čerstvé knižné novinky

Leto sa preklopilo do druhej polovice a my vám prinášame tipy na ďalšie zaujímavé knižné novinky. Vychádza novinka od autora Domu na azúrovom pobreží, dojímavý román o vzťahu starej vdovy a veľkej chobotnice, ktorý ocenia hlavne fanúšikovia knihy Muž menom Ove či pre menších čitateľov dobrodružná novinka Deti polnoci. Nenechajte si ujsť čerstvé novinky z ktorých si vyberie každý. Viac titulov nájdete na grada.sk.

Povedz mi, po čom túžiš

Charlotte Fox Weber

Podtitul knihy: 12 najhlbších túžob človeka 

Anotácia (krátka)

Všetci máme rovnaké túžby: milovať a byť milovaní; byť pochopení, chceme pozornosť, byť slobodní, tvoriť, patriť niekam, nadväzovať spojenia… V každej z týchto dvanástich kapitol, zameraných na jednu z túžob, vás autorka vezme za zatvorené dvere terapeutického sedenia, kde budete svedkami toho, ako navedie klienta k hlbokému pochopeniu a zmene. 

Terapeutka odhaľuje, po čom ľudia túžia najviac. Každý z nás sa v určitých momentoch svojho života môže cítiť stratený alebo zmätený. Často nevieme, ako dostať to, čo chceme, alebo čo si myslíme, že chceme, ale všetci máme rovnaké túžby: milovať a byť milovaní; byť pochopení, mať moc, chceme pozornosť, byť slobodní, tvoriť, patriť niekam, vyhrávať, nadväzovať spojenia. A často prahneme po tom, čo nemôžeme mať. V každej z týchto dvanástich kapitol, zameraných na jednu z túžob, vás psychoterapeutka vezme za zatvorené dvere terapeutického sedenia, kde budete svedkami toho, ako navedie klienta k hlbokému pochopeniu, zmene a osobnému rastu. 

Pod šepkajúcimi dverami  

TJ Klune

Podtitul knihy: Možno je smrť len začiatkom niečoho nového 

Anotácia (krátka) 

Nikdy ho nemáme dosť, všakže? Času. Domnievame sa, že ho máme celú kopu, no keď na tom skutočne záleží, nikdy ho nemáme dostatok. Postupne na to prichádza aj Wallace v príbehu, ktorý je veselou, desivou, ale pritom láskavou spoveďou o živote strávenom v kancelárii a o smrti strávenej budovaním domova, priateľstva a lásky. 

Vitajte v Cháronovom prievoze! Čaj je tu horúci, koláčiky čerstvé a mŕtvi práve prichádzajú. Keď si zberačka Mei príde vyzdvihnúť Wallacea z jeho vlastného pohrebu, začína mať podozrenie, že by mohol byť mŕtvy. Zoznámi sa však s Hugom, majiteľom zvláštnej čajovne, ktorý mu sľúbi, že mu pomôže prejsť na druhú stranu. Wallace len ťažko prijíma fakt, že je definitívne mŕtvy. Ani po smrti nie je pripravený opustiť život, ktorý však dovtedy ledva žil. Napokon získa týždeň na to, aby prekonal samého seba a za sedem dní úplne nanovo prežil celý svoj život. 

Šťastie má osem chápadiel

Shelby Van Pelt 

Podtitul knihy: Očarujúci príbeh o strhujúcom priateľstve osamelej ženy s chobotnicou 

Anotácia (krátka) 

V pokojnom mestečku došlo k zmiznutiu Erika. Jeho matka sa vyrovnáva so stratou syna upratovaním v akváriu. Tam spozná tajuplného osmonoha gigantického menom Marcellus, ktorý má nielen obratné chápadlá, bystrý rozum, ale aj dobré srdce a svojský zmysel pre humor. Priateľstvo osamelej ženy a osmonoha vyústi k nečakaným zisteniam a získaniu cenného daru. 

V pokojnom prímorskom mestečku došlo k zvláštnemu zmiznutiu osemnásťročného Erika. Jeho matka Tova Sullivanová sa i po dlhých rokoch vyrovnáva so stratou svojho jediného syna prácou. Po nociach upratuje v morskom akváriu a prihovára sa jeho obyvateľom. Práve tam spozná tajuplného osmonoha gigantického menom Marcellus, ktorý má nielen obratné chápadlá, bystrý rozum, ale aj dobré srdce (dokonca tri srdcia!) a svojský zmysel pre humor. Zvláštne priateľstvo osamelej ženy a uväzneného osmonoha s originálnym názorom na ľudí vyústi do nečakaného sledu udalostí, ktoré navždy zmenia osudy obyvateľov malebného Sowell Bay. Tova postupne zisťuje, čo sa stalo v tú osudnú noc pred tridsiatimi rokmi, a napriek bolestivej strate získava veľký dar… 

Deti polnoci

Dan Gemeinhart

Podtitul knihy: Tajomný príbeh o priateľstve, odvahe a túžbe nájsť miesto, kam patríme 

Anotácia (krátka) 

O polnoci dorazí do malého mestečka kamión so siedmimi deťmi, ktorí vstúpia do opusteného domu. Ich príchod sleduje nesmelý Ravani. Postáva pri okne a chce sa o nich dozvedieť čo najviac. Nakoniec si medzi záhadnými deťmi nájde kamarátku, srdečnú a odvážnu Virgíniu. Lenže nové priateľstvo so sebou prináša aj zopár tajomstiev a jedno veľké nebezpečenstvo.  

Pod rúškom temnej noci dorazí do malého mestečka Slaughtervill kamión. Vystúpi z neho sedem záhadných detí. Poobzerajú sa okolo seba a vojdú do opusteného domu. Ich príchod potajomky sleduje osamelý a nesmelý Ravani Foster. Postáva pri okne vo svojej izbe a chce sa o svojich nových susedoch dozvedieť čo najviac. Nakoniec si medzi záhadnými deťmi nájde kamarátku, srdečnú a odvážnu Virgíniu. Lenže nové priateľstvo so sebou prináša aj zopár tajomstiev a jedno veľké nebezpečenstvo. Keď sa Ravani dozvie o hrozbe, ktorá číha na jeho nových priateľov, musí začať bojovať, aby ich ochránil. Inak stratí jediného človeka, ktorý mu kedy rozumel.  

Alergie

Sophie Farooque

Podtitul knihy: Ak si s nimi chcete poradiť, musíte im najskôr porozumieť 

Anotácia (krátka)

Dr Sophie Farooque, popredná odborníčka a konzultantka v oblasti alergií, v tejto knihe poskytuje alergikom a ich rodinám vedomosti, ktoré potrebujú, aby sa dokázali lepšie zorientovať na tomto mínovom poli. 

V súčasnosti každý tretí človek aspoň raz zažije alergiu. Sme alergickejší ako kedykoľvek predtým. Aj napriek tomu alergiám stále úplne nerozumieme. Alergici majú často problém nájsť skutočného odborníka, ktorý by im s alergiou dokázal pomôcť. Na druhej strane, je mnoho ľudí, ktorí si myslia, že majú alergiu, hoci ju v skutočnosti nemajú. Dr Sophie Farooque, popredná odborníčka a konzultantka v oblasti alergií, v tejto knihe poskytuje alergikom a ich rodinám vedomosti, ktoré potrebujú, aby sa dokázali lepšie zorientovať na tomto mínovom poli. Ponúka tu praktické rady, ako znížiť zbytočné utrpenie, vyvracia bežné mýty o alergii a venuje sa kľúčovým témam, ako sú: 

  • Epidémia alergií 
  • Pochopenie a liečba sennej nádchy a nádchy 
  • Život s potravinovými alergiami 
  • Alergie na lieky 
  • Čo robiť, ak si myslíte, že máte alergiu 
  • Prevencia ekzémov a alergie 

SKRINKA ČASU

Podmanivý debut, ktorý vás prinúti zamyslieť sa

Čo keby sme vedeli, ako dlho budeme žiť? Románová prvotina americkej autorky prináša zamyslenie sa nad podstatou života. Je očarujúca a hlboko povznášajúca, rozsiahla a ambiciózna. Tento povzbudivý príbeh vám dodá silu žiť svoj život naplno. V malej drevenej škatuľke sa ukrýva nielen váš osud ale oveľa viac…

Novinka vychádza vo vydavateľstve Cosmopolis, ktoré je súčasťou vydavateľstva GRADA Slovakia.

Zdá sa, že je to deň ako každý iný. Zobudíte sa, dáte si kávu a vyjdete von. Lenže keď otvoríte vchodové dvere, čaká na vás malá drevená skrinka, v ktorej sa ukrýva váš osud a informácia, ako dlho ešte budete žiť. Každý človek na svete dostane v tom istom okamihu rovnakú drevenú skrinku. A svet sa zrazu ocitá v stave kolektívneho šialenstva. Všetci by chceli vedieť… Odkiaľ sa vzali tieto skrinky? Je pravda, čo sľubujú? Zrazu sa musia rozhodnúť… Chcem naozaj vedieť, ako dlho budem žiť? A ak sa to dozviem, čo s tou informáciou urobím?

Osem ľudí. Osem rôznych osudov, ktoré sa zrazu začnú meniť vďaka jednej malej skrinke. Čo sa stane s najlepšími priateľmi, ktorých spájajú spoločné sny o budúcnosti? A čo neznámy pár, ktorý si myslel, že vo vzťahu už nemusí nič riešiť? A lekár, ktorý sa nedokáže zachrániť? Prečo sa zo skrinky v rukách úspešného politika stáva sud s pušným prachom, ktorý nakoniec všetko zmení?

https://www.grada.sk/skrinka-casu-100192/

NIKKI ERLICK

Nikki Erlick je autorka a scenáristka. Jej práca sa objavila aj online v časopisoch New York Magazine, Newsweek, Cosmopolitan, Harper’s Bazaar, The Huffington Post, Indagare Travel, BookTrib a Vox Media. Vyštudovala Harvardovu univerzitu a bola redaktorkou The Harvard Crimson. Magisterský titul v odbore Global Thought získala na Kolumbijskej univerzite. Skrinka času je jej prvotina. 

Čo hovoria čitatelia:

„Príbeh o láske a nádeji, navzájom sa prelínajú osudy postáv: ako všetky okamihy, veľké i malé, môžu odmeriavať život. Ak chcete radosť, lásku, romantiku a nádej – čítajte s nami.“ — Jenna Bush Hager

„Táto kniha ma doslova nadchla! Je to vhodná na zamyslenie, zaujímavé čítanie priam otupujúce myseľ! Moje emócie sú všade! Myslím, že som sa nestaral o tajomstvo škatuliek, ale viac mi záležalo na postavách, ich utrpení, ich prispôsobení sa novému normálu a na ich nových životných príbehoch!“ — Nilufer Ozmekik

„O tejto knihe musí hovoriť viac ľudí. Wow, aký neuveriteľný debut, ktorý núti zamyslieť sa!

Čo by ste robili, keby ste vedeli, že vám zostáva už len krátky čas života? Ešte dôležitejšie je, ako by sa k vám ostatní správali? Ešte by si ste si vzali lásku svojho života, aj keď by ste vedeli, že o dva roky zomrie? Mali by ste deti, keby ste vedeli, že vyrastú bez mamy alebo otca? Toto je viacrozmerné skúmanie ľudských emócií.“ — Derek

Úryvok z knihy:

Len čo pravdu o povrázkoch uznali všetci až na posledných pár zabrzdených, stredobodom pozornosti sa stal iný svet: záhrada, v ktorej sa mnohí obyvatelia s chuťou púšťali do jabĺk, kým iní sa príliš báli zahryznúť.

Ťarcha odhalenia tejto kedysi nemysliteľnej vedomosti sa naďalej utvrdzovala v srdciach a mysliach ľudí. Každým dňom oťažievala, vyvíjala čoraz väčší tlak, až sa napokon nevyhnutne pod jej tiažou lámali.

Predali domy a majetky, odchádzali z práce – všetko v honbe za čo najlepším využitím času. Niektorí chceli cestovať, žiť na pláži, tráviť čas s deťmi, maľovať a spievať a písať a tancovať. Iní sa ponárali do bezodnej priepasti hnevu, závisti a násilia.

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Nenechajte si ujsť čerstvé knižné novinky”