Založ si blog

Historická budova gymnázia dostane takmer 13-miliónovú investíciu

Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) schválili na svojom zasadnutí 17. apríla prestavbu budovy Gymnázia Pavla Országha Hviezdoslava s prístavbou budovy Školy umeleckého priemyslu (ŠUP) v Kežmarku.

 Desaťročia bez investícií do rekonštrukcií škôl v Kežmarku

Budova gymnázia je zapísaná v Registri nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok a  nachádza sa v mestskej pamiatkovej rezervácii. Gymnázium má zrekonštruovanú zatiaľ iba strechu. Ostatné časti budovy sú v zastaranom a nevyhovujúcom stave. Do terajšieho areálu gymnázia má pribudnúť aj ŠUP, ktorá sa v súčasnosti nachádza v prenajatých priestoroch patriacich mestu. Aj táto škola má materiálne a technicky zastarané priestory, ktoré nevyhnutne potrebujú komplexnú rekonštrukciu. Do budov oboch kežmarských škôl sa zásadne v uplynulých desaťročiach neinvestovalo. „Rekonštrukcia je nevyhnutná z dôvodu zabezpečenia bezpečnosti študentov, zabezpečenia požadovanej kvality vzdelávania a materiálno-technického vybavenia školy a naplnenia súčasnej kapacity školy, aby nepokračoval odliv žiakov do iného okresu,“ povedala Daniela Mihóková, riaditeľka Gymnázia P. O. Hviezdoslava.

Študenti oboch škôl budú pod jednou strechou v roku 2026

Rozpočet rekonštrukcie bude na celú stavbu predstavuje sumu 12 768 293,10 eur s DPH. Celkové náklady sa však môžu ešte navýšiť. Práce sú rozdelené na štyri roky. Počiatočné práce za takmer dva milióny eur sú naplánované ešte na október tohto roka. Ide o búracie práce, prípojky energií a základy pre budúcu ŠUP. V budúcom roku by sa mala vykonať rekonštrukcia budovy gymnázia a výstavba hrubých základov pre ŠUP za 4, 4 milióna eur. V roku 2025 budú práce pokračovať až po realizácie inštalácií. Táto časť projektu bude stáť obdobnú sumu – vo výške 4,4 milióna eur. Finálnej stavby sa Kežmarčania dočkajú v roku 2026. V tomto roku sú na pláne dokončovacie práce, vonkajšie práce, komunikácie a oplotenie. Kraj túto investíciu bude financovať vo výške 10,86 miliónov eur z vlastného rozpočtu. Ďalšie dva milióny eur bude mesto účel rekonštrukcie gymnázia čerpať z úveru.

Nový vzhľad budovy nenaruší historický odkaz starej

Prístavba školy a súvisiace výkopové práce sa budú realizovať v pamiatkovom území na ploche archeologickej lokality, ktorá patrí medzi najstaršie urbanistické celky mestského charakteru na Slovensku. Z tohto dôvodu je nevyhnutné na mieste navrhovaných úprav vykonať  archeologický výskum a úpravy nehnuteľností v dotknutom pamiatkovom území. Kraj má pri výstavbe podmienku: Hmotovo-priestorová skladba prístavby nesmie byť voči existujúcej stavbe gymnázia dominantná. Návrh prístavby musel spĺňať prísne kritériá architektonickej tvorby v historickom prostredí, umocneným aj blízkosťou viacerých pamiatok mesta Kežmarok.

Pri obnove gymnázia musia byť rešpektované čo najmenšie stavebné zásahy do historických konštrukcií a v maximálnej možnej miere zachovaná jeho autentická hmotná a pamiatková podstata. Taktiež historický a architektonický výraz, základná stavebná dispozícia, historické, stavebné a remeselnícke konštrukcie. Zachovať sa musia i rôzne prvky a detaily. Tiež sa počíta s vyššou kvalitou materiálov určených na rekonštrukciu. Posledným krokom bude revitalizácia zelene v celom areáli.

Gymnazistom aj študentom umeleckej školy rekonštrukcia prinesie zmenu

Dlhodobým problémom starších budov je skutočnosť, že nie sú bezbariérové. V škole pribudne nový výťah, zdvižná plošina, záchody pre imobilných študentov na každom podlaží a vstup pre osoby ťažkým zdravotným postihnutím z úrovne terénu. Prístavba ŠUP bude bezbariérová takisto. Obidve školy budú mať spoločne zdieľané priestory, akými sú foyer, jedáleň s výdajňou jedla, telocvičňa, šatne, odborné učebne, laboratória, knižnica či administratívny úsek. V pláne je i revitalizácia zelene s oddychovo-športovými zónami, úprava a obnova oplotenia. Pre zásobovanie škôl a školskej jedálne bude vybudovaný samostatný vjazd. Vzhľadom na situovanie stavby v centrálnej mestskej zóne bude  parkovanie pre vozidlá riešené len pre nevyhnutný počet osobných vozidiel. V objekte prístavby je navrhnutá garáž pre služobné vozidlo a prípadnú záhradnú techniku.

Ondrej Miškovič, foto: projektová dokumentácia

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Nemecký poslanec AfD Bystroň se ohradil proti článku Der Spiegelu o ‘ruských’ balíčkoch

27.04.2024 10:10

Poslanec Alternatívy pre Nemecko (AfD) Peter Bystroň sa ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatkov od proruskej siete prijímal balíčky.

parlament

Na Slovensku chce vzniknúť ďalších päť politických strán

27.04.2024 09:58

Na Slovensku chce aktuálne vzniknúť päť nových politických strán. Oznámenia o zbere podpisov zverejnili na webstránke Ministerstva vnútra SR.

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 330798x
Priemerná čítanosť článkov: 1378x

Autor blogu