Hlavní obsah

Zemřel režisér Zdeněk Potužil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 75 let zemřel divadelní i televizní režisér, dramaturg a spoluzakladatel slavného Divadla na okraji Zdeněk Potužil. Od roku 1994 režíroval hry v pražském Divadle Rokoko, kde v období 1996 až 2004 působil jako umělecký režisér. O jeho skonu informovaly Divadelní noviny.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Divadelní režisér Zdeněk Potužil

Článek

Narodil se 25. srpna 1947. Ve svých dvaceti letech nastoupil jako technik a osvětlovač do litvínovského souboru Docela malé divadlo Miroslava Kováříka. Na DAMU se pak jeho umělecký zájem upínal především k divadlům malých forem, jak uvádějí Divadelní noviny. Ty upřesňují, že Potužil zesnul v pondělí.

Divadlo na okraji

V roce 1969 spoluzaložil pražské Divadlo na okraji, v němž do roku 1987 působil jako umělecký vedoucí, dramaturg a režisér. Soubor se v roce 1974 profesionalizoval a stal se jedním z předních českých netradičních divadel.

Připravil kolem sedmdesáti inscenací, v souboru působila řada známých herců, mezi nimi mimo jiné Iva Hüttnerová, Ondřej Pavelka nebo Luboš Veselý a Zdena Hadrbolcová. Soubor skončil v roce 1987. V roce 2011 ho Potužil obnovil.

V letech 1988 až 1989 byl členem Volného spojení režisérů, následně byl do roku 1994 režisérem Činoherního studia v Ústí nad Labem, poté se stal uměleckým šéfem a režisérem Divadla Rokoko, kde se později ujal pozice uměleckého šéfa. Režíroval i ve švédském Linköpingu.

Práce pro televizi

V televizi měl na kontě na pět set režijních prací a scénářů, od chvilek poezie přes televizní inscenace, filmy, dokumenty po publicistiku. Řadu pořadů natočil ve společnosti Febio. Spolupracoval mimo jiné také na pořadech Cykly Gen, Zblízka, Jak se žije…

Na podzim roku 2014 vydal autobiografii Život je krátký jak prásknutí bičem, kde se vedle umělecké dráhy vyrovnává i se svou homosexualitou i spoluprací s StB, kterou navázal v únoru 1977.

Dotkněte se Zdeňka Potužila

Kultura

V Rokoku přemýšlejí v hodině rysa

Kultura

Reklama

Související témata:
Zdeněk Potužil

Výběr článků

Načítám